Članak

Pročitajte šta sadrži originalni ANP i uporedite sa Programom reformi koji BiH šalje u NATO

Veo tajne oko takvog dokumenta izazvao je pravu misteriju. A prava misterija nastala je njegovim objavljivanjem. Svi su dokument čitali na svoj način. 

SARAJEVO, (Patria) - Šta je Program reformi, koji je u petak izazvao potpunu pometnju u Bosni i Hercegovini. Tajni dokument, koji je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine potpisalo danima je bio tema medijskih špekulacija i kuloarskih nagađanja i prepiranja. 

Veo tajne oko takvog dokumenta izazvao je pravu misteriju. A prava misterija nastala je njegovim objavljivanjem. Svi su dokument čitali na svoj način. 

Jedni su tvrdili da to jeste Godišnji nacionalni program (ANP), drugi da nije. Ali, rijetki su u obje grupe koji su ikada vidjeli ANP i njegovu sadržinu, bio on strani ili onaj naš koji nije otišao u izvornom obliku. 

Agencija Patria donosi dio prvog ANP-a koji je Crna Gora uputila u NATO. 

Vrijedi ih usporediti i pronaći razlike. Te razlike bi mogle s velikim postotkom tačnosti prevagnuti je li Programa reformi BiH zapravo modifikovani ANP.

Ono što je sasvim jasno, između Programa reformi i prvog crnogorskog ANP-a razlike su zasigurno sadržane u rečenici u kojoj se navodi da je Bosna i Hercegovina predana poboljšanju odnosa sa NATO, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu.

Također, u Programu reformi definisano je da će “za usvajanje odluke o članstvu BiH u NATO-u biti potrebna nova odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”. 

Na kraju će NATO odlučiti je li Program koji BiH šalje dovoljan, a u nastavku možete pogledati kako izgleda potpuni ANP i uporediti ga s onim što će Bosna i Hercegovina poslati u Brisel.

Tabelarni dio prvog crnogorskog ANP-a pogledajte ovdje.

 

#BiH #ANP #BiH #NATO #ProgramReformi #CrnaGora