Članak

Skoro 40 dana bez terapije: Djevojčica Nadin dokaz zašto je Sebija prvo preuzela Ljekarsku komoru

Ovo je jedinstven slučaj na svijetu da jedna zdravstvena ustanova odbija liječenje djeteta!

(Patria) - Danas je tačno 39 dana kako djevojčica Nadin Smajlović nema terapiju u BiH jer su tako odlučili na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Samo zahvaljujući roditeljima i zahvaljujući Ministarstvu zdravstva Republike Turske može s liječiti, ali 17. decembra imala je još terapiju za pet dana.

Ovo je jedinstven slučaj na svijetu da jedna zdravstvena ustanova odbija liječenje djeteta!

Interesantno je da se i Ljekarska komora proglasila nenadležnom za ovaj slučaj, ali s obzirom da je u pohodu na prevlast u zdravstvu Sebija Izetbegović prvo napala i preuzela Ljekarsku komoru, ne čudi ovakav nastup onih koji bi trebali da brinu o ljekarskoj etici, a nalaze se na čelu Ljekarske komore.

Podsjećamo, da su 2. decembra 2019. godine ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu održani protesti u organizaciji Udruženja „Sarajevske raje“. Okupljeni su iskazali protest zbog odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajlović, ali i sve druge djece.

KCUS je prvobitno odbio potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice Nadin nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove. Otac djevojčice Denis Smajlović zbog cijele situacije u očaju je hasnim pištoljem prijetio šefu Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću nakon čega je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović javno kazala da „niko ne želi liječiti djevojčicu takvih roditelja“. 

Roditelji su djevojčicu izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti u KCUS-u. Iz KCUS-a su se pravdali da terapiju mogu pružiti, ali da nemaju lijekove koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.    


 

 

#BiH #SebijaIzetbegović #KCUS #NadinSmajlović