Članak

Bjelorusija: Protesti zbog približavanja Rusiji

Demonstranti su se okupili u Minsku kako bi negodovali zbog pregovora između Bjelorusije i Rusije koje bi trebale produbiti ekonomske veze.

(Patria) – Građani Bjelorusije organizirali su proteste u Minsku kako bi negodovali zbog pregovora između Bjelorusije i Rusije koji bi trebali produbiti ekonomske i političke veze dvije zemlje.

Predsjednik Bjelorusije Alexander Lukashenko i ruski predsjednik Vladimir Putin susreli su se u Saint Petersburgu po drugi put u mjesec dana.

Putin je povodom sastanka izjavio da je izvjestan napredak u pregovorima već postignut, međutim, ruski ministar privrede Maxim Oreshkin kazao je nakon sastanka da se strane nisu uspjele usaglasiti u pogledu pitanja nafte i plina.

Ono što građane koji su izašli na proteste najviše zabrinjava je mogućnost gubitka nezavisnosti Bjelorusije koju je zemlja stekla nakon raspada Sovjetskog saveza. Stoga su protestirali diljem Minska sa parolama 'Prvo Krim, potom Bjelorusija', te 'Stop aneksiji'.

Putin, koji ovog mjeseca obilježava dva desetljeća od dolaska na vlast, nije jasno odgovorio na pitanja novinara o planovima nakon završetka mandata 2024. godine. Na novogodišnjoj konferenciji za medije u četvrtak vješto je izbjegao pitanje o mogućnosti ostanka na vlasti kao čelnik unije Rusije i Bjelorusije – ideja koja je i alarmirala stanovnike Bjelorusije i dovela do protesta.

- Nećemo dozvoliti Putinu da postane predsjednik nove rusko-bjeloruske države 2024. godine. Ne želimo povratak u carstvo, kaže Pavel Severinets, organizator protesta u Minsku.

Podsjetimo, Rusija i Bjelorusija su 1997. godine potpisale sporazum o jedinstvu koji predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, ali ne i formiranje jedinstvene nacije.  

Bjeloruski predsjednik Lukashenko koji se već 25 godina koliko je na vlasti oslanja na ruske kredite i energiju kako bi održao ekonomiju koju vodi u sovjetskom stilu, ne tolerira proteste i antivladin sentiment.

Rusija u posljednje vrijeme vrši dodatni pritisak na Bjelorusiju tako što podiže cijene energije i smanjuje subvencije kako bi je primorala na još bližu ekonomsku integraciju.

Ruski predsjednik je nedavno sugerirao da se Rusija neće zadovoljiti razinom dosadašnjih veza između dvije zemlje, te da će Bjelorusija ponovo uživati benefite nižih cijena nafte i plina samo ukoliko pristane koordinirati svoju ekonomsku i finansijsku politiku, te kreirati međudržavne strukture.

- To je ogroman posao i može se obaviti samo ako postoji politička volja na obje strane, kazao je Putin na konferenciji za medije u čevrtak, prenosi Euronews.

 

 

#Svijet