Članak

Hrvatska bira predsjednika: Čak 44 biračka mjesta u BiH

Hrvatski birači danas odlučuju o tome ko će biti novi hrvatski predsjednik ili predsjednica

(Patria) - Hrvatski birači danas odlučuju o tome ko će biti novi hrvatski predsjednik ili predsjednica, odnosno o tome ko ide u drugi krug izbora koji će se održati 5. januara 2020. godine.

U prvom krugu izbora bira se između 11 kandidata. Osim aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, građanima je na raspolaganju još 10 kandidata: Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dalija Orešković, Katarina Peović, Dario Juričan aka Milan Bandić, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Ivan Pernar, Nedjeljko Babić i Anto Đapić.

Za pobjedu u prvom krugu izbora potrebno je 50% plus jedan glas, a ako nijedan kandidat ne prikupi 50% glasova u prvom krugu, 5. januara bit će održan drugi krug izbora u kojem će se birati između dvoje kandidata koji su u prvom krugu prikupili najviše glasova.

Birališta će biti otvorena od 7 pa sve do 19 sati, otvoreno će biti ukupno 6.533 biračkih mjesta, od čega je 6409 u Hrvatskoj te 124 u inozemstvu.

Najviše biračkih mjesta izvan Hrvatske bit će otvoreno upravo u našoj zemlji BiH, njih 44. Od toga će ih 19 biti u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske. Po brojnosti biračkih mjesta slijedi Vitez u središnjoj Bosni, u kojemu je planirano otvaranje 10 biračkih mjesta, dok će u Sarajevu biti otvoreno 6 biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

#Region