Članak

Sutra imenovanje Vijeća ministara i sjednica NSRS-a oko Programa reformi

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je sjednica zakazana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika,

(Patria) - Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za ponedjeljak, 23. decembar, posebnu sjednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o dokumentu Program reformi BiH, koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 19. novembra na vanrednoj sjednici.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je sjednica zakazana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji će imati uvodno obraćanje. Inače, sutra se odršava i sjednica Predsatvničkog doma  PSBiH na kojoj bi trebali biti potvrđeni ministri i zamjenici ministara za sastav novog Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u NATO savez u Briselu, dan nakon što bude potvrđen izbor Vijeća ministara BiH.

Nakon što je javno objavljen sadržaj dokument „Programa reformi“, nastavljene su optužbe vlasti i opozicije u RS o tome da li je Dodik potpisao nastavak puta BiH ka članstvu u NATO ili ne.

Za SDS Dodik je „pogazio“ odluku NSRS o vojnoj neutralnosti, jer se u Programu reformi, koji smatraju ANP-om ne pominje taj stav ni RS, dok iz PDP-a ukazuju da zasjedanje parlamenta ne može za zaustavi slanje tog dokumenta u NATO savez u čije članstvo, kako kažu, ide Bosna i Hercegovina odlukom Milorada Dodika.

 

#BiH