Članak

Održan 1. božićni šahovski turnir HNV-a u BiH

Božićna idila nas u mjesecu prosincu svake godine obgrli, i svi mu se na poseban način radujemo

(Patria) - Prvi božićni šahovski turnir HNV-a u BiH, u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini, održan je u subotu, 21. decembra 2019. godine u hotelu „Saraj“ u Sarajevu. Na turniru je sudjelovalo 76 igrača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pod motom „GENS UNA SUMUS“ („SVI SMO JEDAN ROD“). Turnir je službeno otvorio predsjednik HNV BIH dr. sc. Marijo Pejić, koji je uputio božićnu čestitku. 

„Božićna idila nas u mjesecu prosincu svake godine obgrli, i svi mu se na poseban način radujemo, iz njega izvire jedinstven ugođaj koji emocionalno snažno ispunjava i duhovno oplemenjuje srce svakog čovjeka. Današnjim Turnirom ujedno obilježavamo i 25. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, koje je kao krovna nevladina organizacija Hrvata u BiH prisutno u kulturnom, društveno-političkom, znanstvenom i braniteljskom miljeu, a sukladno svojim programskim ciljevima značajnu pažnju posvećuje izgrađivanju svijesti građana o očuvanju kulturnog, etničkog i religijskog identiteta čovjeka – pojedinca i naroda. Može se pretpostaviti da je za značajan dio bosanskohercegovačkih Hrvata HNV BiH brend, kojim se izražava (od osnivanja 1994.
godine do danas) bazična (narodna) identifikacija državotvornih (probosanskih) Hrvata", kazao je Pejić.

Direktor Turnira Želimir Marković kazao je da HNV BiH ima prepoznatljivost, u više elemenata nazočan je u javnosti, te ima značajnu potporu medija javnog i masovnog komuniciranja.

"Kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva pripala je 2011. godine Hrvatskom narodnom vijeću Bosne i Hercegovine", prisjetio se Marković.

Tehnički organizator turnira bio je Šahovski savez Kantona Sarajevo, a Generalni pokrovitelj tvrtka „Auditing“ d.o.o. Sarajevo. Medijski promotor bila je Udruga „Libertas“ Sarajevo, a Prijatelj projekta hotel „Saraj“. Na turniru su postignuti sljedeći rezultati: prvo mjesto osvojio je velemajstor Emir Dizdarević iz Sarajeva, drugo mjesto velemajstor Dalibor Stojanović iz Bijeljine, a treće
mjesto velemajstor Miodrag Savić iz Zvornika. 

Suci Turnira bili su Mirza Miralem i Muharem Višnjić. Voditeljica Turnira bila je Ivana Krstanović, a u glazbenom dijelu programa nastupili su violinistica Suzana Vinković i profesor gitare Enes Ibričević koji su interpretirali prigodne božićne skladbe.

#BiH