Članak

Vijeće Evrope o godišnjici presude Sejdić-Finci: Uskoro obnavljanje potrebnih političkih procesa

Nužnost efikasnog djelovanja naglašava činjenica da bi Konvencija

SARAJEVO, (Patria) - Oglasilo se Vijeće Evrope povodom desetogodišnjice presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

"Danas 22. decembra obilježava se uznemirujuća godišnjica. Danas se navršava 10 godina od donošenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

Ova presuda potvrdila je diskriminatornu prirodu izbornog sistema u Bosni i Hercegovini - sprječavajući sve one koji se nisu voljni ili sposobni pridružiti konstitutivnom narodu (tj. Bošnjacima, Hrvatima ili Srbima) ili ne ispunjavaju kombinaciju zahtjeva etničkog porijekla i mjesta prebivališta. - od kandidiranja za izbor u Predsjedništvo i Dom naroda.

Uprkos brojnim naporima, potrebne reforme nisu usvojene, a Odbor ministara Vijeća Europe situaciju je okarakterisao kao očito kršenje bezuvjetnih obaveza Bosne i Hercegovine prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, a samim tim i njenih obveza kao država članica Vijeća Evrope.

Da bi na kraju prevladao ovu ozbiljnu situaciju i napredovao efikasno naprijed, Odbor je već prošlog proljeća uputio poziv ministru nove vlade da izađe sa izbora 2018. godine da dođe u sjedište Vijeća Evrope u Strasbourgu, Francuska, kako bi razgovarali o strategiji nužno da se osigura da se ustavni i zakonodavni aranžmani uspostave prije oktobra 2021., odnosno godinu dana prije sljedećih izbora 2022. godine. Ovaj sastanak je više puta odgođen zbog poteškoća u formiranju nove vlade nakon izbora 2018. godine.

Te su poteškoće nedavno prevladane i uskoro se očekuje dugo očekivano obnavljanje potrebnih političkih i pravnih procesa. Preliminarni kontakti između političkih lidera i Vijeća Europe već su uspostavljeni, posebno putem Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu i Odjela za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava Vijeća Europe, nedavno u kontekstu misija od 18. do 20. decembra 2020. godine.

Nužnost efikasnog djelovanja naglašava činjenica da bi Konvencija, kako je izrijekom navedeno u Ustavu Bosne i Hercegovine, trebala biti superiornija svim zakonima u državi i da bi sve osobe u državi trebale uživati ​​zajamčena prava i slobode, uključujući na političkom polju", saopćeno je iz Vijeća Evrope.

#BiH