Članak

Godišnja konferencija Općine Novo Sarajevo, Koldžo najavio brojne projekte

Budžet za 2020. godinu planiran je u iznosu od 33.100.000 KM.

SARAJEVO, (Patria) - U Dječijoj kući, 24. decembra ove godine, upriličena je novogodišnja konferencija za novinare Općine Novo Sarajevo na kojoj su se prisutnima obratili predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo Ana Baltić i općinski načelnik Nedžad Koldžo.

Ovom prilikom, predstavljeni su projekti koji su realizovani u 2019. godini, kao i oni  koji su planirani u narednoj godini.

U obraćanju, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo  Ana Baltić podsjetila je da je u ovoj godini Općinsko vijeće održalo 10 redovnih sjednica na kojima je razmatrano 156 tačaka dnevnog reda  i jednu svečanu sjednicu.

“Općinsko vijeće je radi efikasnijeg i boljeg rada u 2019. godini donijelo izmjene i dopune Statuta Općine Novo Sarajevo i prečišćeni tekst Poslovnika o radu Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Pokrenuta je i procedura informatizacije Općinskog vijeća koja bi u punom smislu trebala zaživjeti u narednoj godini”, naglasila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da su u ovoj godini realizirani svi započeti projekti, njih oko stotinu, a koji su planirani Budžetom i Strategijom razvoja općine a sve u cilju unapređenja kvaliteta života građana.

“Provodili smo aktivnosti na završetku kapitalnih višegodišnjih projekata, od kojih izdvajamo samo neke: završena je izgradnja Mjesne zajednica i ambulante u naselju Hrasno Brdo, otvorena je Dječija kuća, u funkciju je stavljena streljana u Sportskoj dvorani, izgrađeno još jedno tematsko igralište za djecu u ulici Envera Šehovića, kao i moderni park kod Međunarodnog centra za djecu i omladinu, te okončani brojni projekti u cilju poboljšanja stanja u oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture i zaštite okoliša” naglasio je, između ostalog, općinski načelnik.

Općina Novo Sarajevo inicirala je izgradnju kružnog toka na jednoj od najfrekventnijih raskrsnica na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života, te je i potpisan Sporazum o izgradnji. Potpisan je i Ugovor za izradu projektne dokumentacije za objekat OŠ „Pofalići“. Zbog starosti i dotrajalosti postojećeg objekta (izgrađenog još 1948. godine), predviđena je izgradnja novog školskog objekta u ulici Zahira Panjete u blizini sportskog igrališta.

U 2019. godini, nastavljena je realizacija projekata iz oblasti energetske efikasnosti škola na području općine.  U toku su završni radovi na OŠ „Kovačići“, kao i na Elektrotehničkoj školi za energetiku i Željezničkom školskom centru.

Realizirani su i već tradicionalni projekti koji ostvaruju društvene ciljeve, a namijenjeni su svim generacijama iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, podrške mladima, zaštite okoliša, podrške za djecu sa poteškoćama u razvoju, te iz oblasti boračko invalidske zaštite.

Općina Novo Sarajevo programima aktivne politike zapošljavanja  pomaže nezaposlenima da kroz finansijsku podršku i edukaciju dođu do ostvarenja svojih ideja i da na taj način otvorimo nova radna mjesta.

Za ostvarenje ciljeva iz oblasti zaštite okoliša nastavljena je i realizacija projekata rekonstrukcije parkovskih, zelenih i javnih površina, zbrinjavanja otpada, te sadnje novih sadnica posebno na klizištima.

Budžet za 2020. godinu planiran je u iznosu od 33.100.000 KM, od čega se na kapitalni budžet odnosi oko 15.180.000 KM. Na programe socijalne zaštite u Budžetu je planirano oko 1.550.000 KM, za obrazovanje oko 964.000 KM, dok je za zaštitu životne sredine predviđeno oko 1.470.00 KM, a za rekreaciju, kulturu i religiju oko 2.600.000 KM.

Općinski načelnik, za narednu godinu, najavio je samo neke od najvažnijih projekata, a to su: izgradnja trećeg tematskog parka u ulici Envera Šehovića, kao i kaskadnog igrališta u ulici Varaždinska, zatim završetak radova na izgradnji trećeg Centra za zdravo starenje u naselju Čengić Vila, kao i izgradnju kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića.

U planu je i nastavak projekata poboljšanja saobraćajne i komunalne infrastrukture poput kružnog toka kod „Energoinvesta“, nastavak ulaganja u objekte školskog i predškolskog obrazovanja, izgradnja Centralnog spomen obilježja za šehide i poginule borce, te podrška udruženjima od javnog interesa u afirmaciji amaterskog sporta i očuvanju kuturno-umjetničke tradicije.

Jedan od strateških općinskih projekata je i izgradnja sportskog kompleksa Velešići, na prostoru nekadašnjeg strelišta. Općina Novo Sarajevo već nekoliko godina traži povrat imovine na tom prostoru, kojim trenutno raspolaže Ministarstvo odbrane BiH. Prva faza realizacije koja podrazumijeva izradu projektne dokumentacije će početi po preuzimanju navedenog prostora što se očekuje u narednom periodu, rekao je općinski načelnik.

Ovom prilikom najavljeno je da će, u petak, 27. decembra ove godine, početi još čarobnija Ledena čarolija na Vilsonovom šetalištu  koju će već tradicionalno otvoriti općinski načelnik Nedžad Koldžo.

#BiH