Članak

Na Misi polnoćki u Vatikanu papa Franjo poručio 'volite i prije nego što vas zavole'

Na Misi polnoćki u Vatikanu u utorak uvečer, papa Franjo govorio je o 'bezuvjetnoj' ljubavi čak i za 'najgore od nas'.

(Patria) – Na Misi polnoćki u Vatikanu u utorak uvečer, papa Franjo govorio je o 'bezuvjetnoj' ljubavi čak i za 'najgore od nas'.

'Božić nas podsjeća da nas Bog i dalje voli, čak i najgore od nas', poručio je vrhovni poglavar Katoličke crkve, i dodao:

- Meni, svakom od vas, On danas kaže: 'Volim te, ti si dragocjen u mojim očima'. Bog te ne voli samo zato što razmišljaš i radiš na ispravan način. On te jednostavno – voli. Njegova ljubav je beuzvjetna, ne ovisi o tebi, kazao je papa Franjo u svojoj Božićnoj poruci.

On je također poručio vjernicima da ne čekaju 'crkvu da bude savršena' da bi je 'voljeli'.

Također je rekao da ne treba čekati sa ljubavlju prema drugima.

- Da ne čekamo naše susjede da postanu dobri prije nego što za njih učinimo dobro, za Crkvu da bude savršena prije nego što je zavolimo, za druge da nas poštivaju prije nego što ih uslužimo. Počnimo od nas samih, poručio je papa Franjo.

Također je govorio o 'zahvalnosti' i mijenjanju svijeta.

'Mi se mijenjamo, Crkva se mijenja, historija se mijenja. Jednom kad prestanemo pokušavati promijeniti druge, već umjesto toga mijenjamo sami sebe, naš život će postati poput poklona', poručio je vrhovnik Katoličke crkve na misi polnoćki u Vatikanu.

- Isus nam to noćas pokazuje. On nije promijenio historiju vršeći pritisak na bilo koga ili bujicom riječi... nije čekao da postanemo dobri da bi nas volio, nego nam se dao bez zadrške.'

Ceremonija u Bazilici Svetog Petra prethodila je Božićnom danu kada će se tačno u podne papa obratiti masama okupljenim na Trgu Svetog Petra.

Svake godine, prilikom obraćanja papa Franjo se osvrne na događaje iz prethodne godine. Tako je 2017. govorio o milionima migranata i izbjeglica koji su napustili svoje domove.

Godinu kasnije papa je govorio o globalnom siromaštvu: 'Neki uživaju u luksuznoj večeri dok previše ljudi na svijetu nema niti kruh za preživljavanje', prenosi Euronews.

U toku 2019. godine, papa Franjo je posjetio čak 11 zemalja koje se smatraju geografskom i egzistencijalnom 'periferijom'.

 

 

#Svijet