Članak

Mreža za izgradnju mira traži da se zaustavi rad online medija Antimigrant.ba

Mreža za izgradnju mira poručuje neće odustati od napora da zaustavi djelovanje online medija Antimigrant.ba

(Patria) - Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 200 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, a koja djeluje s ciljem da gradi održivi mir te teži ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način izdaje saopštenje za javnost povodom odgovora Institucije ombudsmana za ljudska prava na žalbe povodom sadržaja članaka objavljenih na online mediju Antimigrant.ba.

Mreža za izgradnju mira je u prethodnom periodu uputila četiri žalbe na pisanje online medija Antimigrant.ba. Žalbe su pored Institucije za ljudska prava BiH, također upućene Vijeću za štampu u BiH kao i samom mediju Antimigrant, a zbog zbog širenja govora mržnje, pozivanja na konkretne zločine iz mržnje prema migrantima, širenja nacionalne netrepeljivosti među konstitutivnim narodima u BiH, te zlonamjernog poigravanja s ratnim traumama bh. građana_ki upotrebom određenih riječi (genocid, logori, okupatori, velikosrpski, velikohrvatski…).

Dana 23. decembra 2019. Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH je izdala Preporuku P-281/19 konstatujući u svojim zapažanjima da je nesporna činjenica da sadržaj u jednom od navedenih članaka, kao i brojnih drugih članaka na online mediju Antimigrant.ba, obiluje izjavama koje šire i potiču mržnju kako prema migrantima, tako i među konstitutivnim narodima BiH, nizom netačnih i uvredljivih informacija, te da članci sadrže navode koji bi trebali biti razmotreni u smislu postojanja eventualne krivične odgovornosti. Institucija ombudsmana je izdala preporuku Tužilaštvu BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, kao i Federalnoj upravi policije da u ovom slučaju poduzmu mjere u skladu sa svojim nadležnostima. 

Podsjećamo, Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine je prethodno usvojilo dvije žalbe i konstatovalo grubo kršenje Kodeksa za štampu i online medije u BiH, po ostalim žalbama nisu postupali jer je u jednom slučaju članak uklonjen, a u drugom slučaju je portal u međuvremenu prestao funkcionisati na mjesec dana, a sada je ponovo u funkciji i ponovo širi huškački sadržaj, govor mržnje i poziva na činjenje konkretnih zločina iz mržnje.

Mreža za izgradnju mira čvrsto stoji iza stava da neprofesionalno izvještavanje, manipulisanje činjenicama, lažno predstavljanje i diskriminacija, poticanje na netoleranciju i mržnju, huškanje, poticanje na činjenje konkretnih zločina iz mržnje i nasilja, podrivanje etno-nacionalnih podjela i nacionalne netrpeljivosti u BiH, nepostojanje uredničke odgovornosti i neodgovornosti novinara_ke, te nepostupanje medija u skladu s interesom javnosti, etičkim principima i osnovnim ljudskim pravima ne smije biti dopušteno.

Mreža za izgradnju mira poručuje neće odustati od napora da zaustavi djelovanje online medija Antimigrant.ba, te će u skorije vrijeme uputiti žalbe Univerzitetskom tele-informatičkom centru koji je izdao dozvolu za korištenje domene Antimigrant.ba, kao i Namecheap Universalu koji pruža tehničku podršku online mediju Antimigrant.ba, te poziva građane_ke da učine isto. Mreža za izgradnju mira će zagovarati i prema tijelima vlasti u BiH, a povodom ozbiljnog shvatanja govora mržnje zastupljenog u online prostoru, te pravne regulacije govora mržnje.

#BiH