Članak

Konaković: 16. januara će se odlučiti o datumu sjednice za smjenu Vlade u Sarajevu

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odredio je danas da će se 17. redovna sjednica ovog zakonodavnog tijela održati u ponedjeljak, 16. januara 2020.

(Patria) - Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odredio je danas da će se 17. redovna sjednica ovog zakonodavnog tijela održati u ponedjeljak, 16. januara 2020. godine, sa početkom u 10:00 sati.
Na ovoj sjednici jedina tačka dnevnog reda bit će Utvrđivanje datuma održavanja sjednice Skupštine KS u vezi prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi KS.

Klub Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio je da se na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine KS nađe smjena Vlade KS. Nakon što je predsjedavajući Elmedin Konaković odbio staviti ovu tačku na razmatranje nova većina "oborila" je dnevni red, nakon čega je sjednica prekinuta. 

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je nakon sjednice prisutnim predstavnicima medija izjavio da je Kolegij, potpuno poštujući demokratsku volju i 18 potpisa zastupnika, zakazao
sjednicu u rokovima koje Poslovnik predviđa na kojoj će se odrediti datum sjednice na kojoj se glasa o nepovjerenju Vladi.

„16. januara bi nova većina mogla odrediti datum sjednice u roku od 72 sata, prema mojoj procjeni, za ponedjeljak 20. januara. Treba istaći da Vlada mora dva dana prije nego se glasa o njenom
nepovjerenju dostaviti izjašnjenje u kojem će se naći sve ono što misli da je radila dobro i o tome informisati javnost i Skupštinu“, objasnio je Konaković. 

#BiH