Članak

Izrael: Bira se novi lider stranke Likud, Netanyahu ima ozbiljnog rivala

Nakon više od desetljeća na vlasti, izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočio se s novim izazovom – ovog puta radi se o rivalstvu unutar vlastite stranke.

(Patria) – Nakon više od desetljeća na vlasti, izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočio se s novim izazovom – ovog puta radi se o rivalstvu unutar vlastite stranke i pretenzijama na njegovo - vrhovno mjesto.

Iskusni političar Gideon Saar (53), utrkuje se za poziciju lidera stranke Likud koji će formirati vladu jer smatra da za to ima bolje kapacitete nego Netanyahu iza kojeg stoje dva neuspjela pokušaja.

Saar je prominentna politička figura u Izraelu, a obnašao je i funkcije ministra obrazovanja i ministra unutarnjih poslova u periodu od 2009. do 2014.

Međutim, analitičari smatraju da su njegove šanse da pobijedi Netanyahua u Likudu male, te da ne može dobiti više od 25% glasova. Uprkos optužbama za korupciju, Netanyahu ostaje favorit članova stranke.

Rezultati glasanja bit će objavljeni u petak rano ujutru.

Ukoliko ipak pobijedi Saar, on će automatski postati kandidat Likuda za poziciju premijera Izraela na izborima predviđenim za mart.

Netanyahu opisuje Saara kao neiskusnog, dok sebe naziva temeljem sigurnosti i gospodarom međunarodne diplomatije.

Podsjetimo, Benjamin Netanyahu optužen je za podmićivanje, prevaru i kršenje povjerenja u tri slučaja korupcije u kojima ga se tereti za razmjenu pravnih i proceduralnih usluga u zamjenu za skupocjene poklone i medijsko favoriziranje.

Netanyahu koji je još uvijek na poziciji premijera, našao se usred pravnih problema upravo u vrijeme političke blokade u izraelskoj vladi, što je posljedica dvostrukih izbora sa podijeljenim rezultatom, a u planu su i treći izbori za nešto manje od godinu dana.

Međutim, i Netanyahuov rival, lider stranke Plavo i bijelo, Benny Gantz nije uspio formirati vladu jer je odbio ući u koaliciju s Likudom zbog Netanyahuovih pravnih problema i njegove alijanse sa ultraortodoksnim strankama. Iako su obojica željeli formirati jedinstvenu nacionalnu vladu, Gantz i Netanyahu su se razlikovali u viziji strukture jedne takve vlade.

Utoliko raste mogućnost formiranja jedinstvene vlade ako Saar uistinu dođe na čelo Likuda, što ga je vjerovatno i ohrabrilo da se kandidira.

 

 

#Svijet