Članak

Čampara želi na čelo SDA Sarajevo, pa Terovića gura na poziciju sekretara PSBiH

No, kako Patria saznaje iz izvora bliskih stranci Terović, po želji SDA, mora biti imenovan na ovu funkciju

Piše Amina Čorbo-Zećo


Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zaustavili su imenovanje Jasmina Terovića za sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), i to nakon što je SDA povukla ovaj prijedlog, jer su se zastupnici pobunili jer Terović nema ispunjene uslove za ovu funkciju.

„Ta je stvar sada na čekanju“, kazao je za Patriju Adil Osmanović, šef Kluba SDA u PD PSBiH.

No, kako Patria saznaje iz izvora bliskih stranci Terović, po želji SDA, mora biti imenovan na ovu funkciju, pa se sada kuje plan kako promijeniti uslove koje treba ispuniti da bi bio imenovan.

Jasmin Terović je, naime, profesor odbrane i sigurnosti, ali uvjet za obavljanje ove funkcije jeste da kandidat bude diplomirani pravnik. 

SDA je sada pristupila oprobanom receptu iz prošlosti, ako osoba koju si zamislio za tu funkciju ne ispunjava uvjete, onda tu poziciju prilagodiš datoj osobi!?

No, da bi uspjeli promijeniti uslov koji traži da pravnik obavlja ovu funkciju prvo mora zasjedati Kolegij Sekretarijata.

Tu sjednicu saziva sekretar Zajedničke službe, to je i dalje Kenan Vehabović (SBB) koji nije odgovarao na pozive.

Ukoliko se to i desi da se izmjene uslovi Kolegij Sekretarijata tu odluku bi morao poslati i na Administrativnu komisiju PDPSBiH, a sve odluke Kolegij Sekretarijata donosi konsenzusom.
Inače, Terović je trebao biti imenovan za zamjenika ministra finansija umjesto Hazima Rančića, ali se tome suprotstavila suprotna struja SDA od one koju favorizira Terovića.

Važnost pozicioniranja Terovića ogleda se u činjenici da još uvijek nije izabran predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, a Aljoša Čampara tipuje na tu poziciju. 

S obzirom da je Terović predsjednik Općinskog odbora Centar koji najviše ima mjesnih odbora jasno je zbog čega Čampara i Denis Zvizdić po svaku cijenu žele nagraditi Terovića s funkcijom. S druge strane ni Asim Sarajlić, aktuelni predsjednik Kantonalnog odbora SDA ne miruje. Bit će zanimljiv sukob ove dvije frakcije SDA.

Da podsjetimo, Sekretarijat obavlja stručne, administrativno-tehničke, organizacione, finansijske, informativne, konsultantske i druge poslove za potrebe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a naročito poslove: pripreme, sazivanja i praćenja sjednica domova i komisija; razmatranja prijedloga akata upućenih Parlamentarnoj skupštini u vezi s njihovom usklađenošću s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine; davanja stručnih mišljenja o materijalima i aktima za potrebe Parlamentarne skupštine; praćenja provođenja i iniciranja izmjena i dopuna poslovnika domova i niz drugih poslova za koje osoba sa stručnom spremom iz sigurnosti teško da može odgovoriti.
 

#BiH