Članak

FUCZ: Privremeno obustavljena potraga za Antom Josićem

Opsežnoj potrazi koja je na terenu trajala tri dana prethodilo je prikupljanje informacija.

SARAJEVO, (Patria) - Privremeno je obustavljena potraga za za Antom Josićem, koji je posljednji put viđen u subotu (21.12.) poslijepodne kada se udaljio od porodične kuće
u nepoznatom pravcu. Od ta da su za njim tragali porodica, mještani i lovci ali potraga, nažalost, nije dala rezultate. 

Potraga za Antom Josićem, koji je nestao u subotu 21. decembra, u koju su se timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uključili u ponedjeljak (23.12. ), juče je privremeno obustavljena, saopćio je FUCZ.

Opsežnoj potrazi koja je na terenu trajala tri dana prethodilo je prikupljanje informacija kada se jedan tim FUCZ odmah po zahtjevu Kantonalne uprave Civilne zaštite Posavskog kantona
(Orašje) i Službe za civilnu zaštitu Općine Domaljevac-Šamac uputio u ponedjeljak (23.12.) u Domaljevac Šamac gdje su prije potrage na terenu prikupljene informacije od porodice i
prijatelja. 

Kopnenim dijelom pretraživano je područje od pet kvadratnih kilometara u i oko Josića, Tolise i Tukovih njiva prema carinskom prelazu, pretražen je i dio terena koji je četiri kilometra  sjeverozapadno od kuće nestalog na kojem se nalazi njiva koja je nekad bila u  njegovom vlasništvu i na koju je ponekad odlazio a pregledane su i lokacije na kojima s nalazi nasip na rijeci Savi i lateralni kanali za odvod vode.

Timovi na vodi sa čamcima pretražili su obale i korito rijeke Save od Josića prema Orašju i Domaljevcu od Nađevaca nizvodno prema Tolisi.

Prema informacijama koje su prikupljene od članova porodice i indicijama koji upućuju da se nestali Josić kretao obalom rijeke Save, pretpostavlja se da je pao u vodu i utopio se. Zbog porasta vodostaja na rijeci Savi koja je u ovom dijelu veoma brza i mutna trenutno ne postoji mogućnost angažmana timova za potrage i spašavanje pod vodom (ronioca) pa je potraga za sada obustavljena. Kada se stvore vremenski uslovi za angažman ovih timova i u slučaju novih informacija, potraga će se ponovo nastaviti. 

U potragu za nestalim Josićem (67) bilo je uključeno 35 pripadnika FUCZ obučenih za potrage i spašavanje, tri potražna psa sa vodičima, tim sa bespilotnim letjelicama (dronovima) od kojih je jedan sa termalnom kamerom, te tim za spašavanje na vodi (ronioci) sa čamcima i potrebnom opremom, članovi lovačke udruge „Kuna“, ribičke udruge „Zlatni Karas“ iz Domaljevca, mještani i porodica nestalog. 

#BiH #FUCZ #AntoJosić