Članak

Nova hitna sjednica Skupštine KS - Čelik: Konaković nam nije dao pečate

Mahir Dević (SDA) kazao je da današnje ne prisustvo premijera i Vlade KS sjedinci Skupštine predstavlja "neodgovornost". 

SARAJEVO, (Patria) - Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine otvorena je sedma hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, a druga danas. 

Sjednicom predsjedava Mirza Čelik (SDA), kojeg je 18 zastupnika izabralo na jutrošnjoj šestoj hitnoj sjednici, za koju dosadašnje rukovodstvo Skupštine tvrdi da je protuzakonita i neustavna. 

Stojanović: Stidim se zbog Smilje Viteškić, SDA će je iskoristiti kao opušak 

Konaković: Ovo je puč u Kantonu Sarajevo, idemo apelacijom ka Ustavnom sudu

Sedma hitna sjednica sazvana je na osnovu usvojenog zaključka Mahira Devića (SDA). 

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta KS za 2019. godinu - po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta KS za 2019, Prijedlog budžeta KS za 2020, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta KS za 2020. godinu, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS od 1. januara do 31. marta 2020. godine. 

Aljoša Čampara (SDA) je upozorio sve zastupnike da se ne krši Zakon o pečatu i Poslovnik, jer se pojavila informacija da u Skupštini nema pečata. 

Sjednici prisustvuje 18 zastupnika nove većine. 

Čampara je kazao da u sali nema predstavnika Vlade KS, odnosno da nema predlagača. Čampara je istakao da u takvim uslovima Skupština ne može raspravljati o predloženim tačkama. 

Mahir Dević (SDA) kazao je da današnje neprisustvo premijera i Vlade KS sjednici Skupštine predstavlja "neodgovornost". 

"Ja pozivam premijera Edina Fortu da podnese ostavku jer se ponaša neodgovorno i pokazuje da je bio samo marioneta bivšeg predsjedavajućeg Skupštine KS", istakao je Dević.

Novi predsjedavajući Skupštine KS kazao je da je pokušao opečatiti pozive za ovu sjednicu, ali da mu dosadašnji predsjedavajući Elmedin Konaković i Danijela Kristić nisu dozvolili korištenje. 

Dodao je da će u ponedjeljak  o ovome sačiniti zabilješku.

Čelik je nakon pauze zaključio sjednicu, a premijera Fortu zamolio da do 31. decembra uputi zahtjev za sazivanje nove.

Nekon što je izglasana hitna procedura za određena zakonska rješenja, usvojen je dnevni red, a potom data pauza od pola sata, kako bi se vidjelo hoće li predstavnici Vlade KS doći na sjednicu. 

Zastupnik Dević je predložo da u slučaju nedolaska predstavnika Vlade, predsjedavajući Čelik prekine sjednicu i da ona bude nastavljena do 31. decembra.

#BiH #SkupštinaKS #AljošaČampara #MahirDević #MirzaČelik