Članak

Izetbegović: Godina na izmaku bila je ispunjena krizama i blokadama

Rekapitulacija na novogodišnjoj konferenciji SDA.

SARAJEVO, (Patria) - Bakir Izetbegović, predsjednik SDA u novogodišnjem je obraćanju napravio kratak osvrt na godinu iza nas. Jednom rečenicom nazvao ju je godinom kriza i blokada.

"Vratili smo se na početak. Godina 2019. ipak nije protraćena uzalud. Odbranjena je vladavina zakona. Mukotrpna borba nije izgubljena", kazao je Izetbegović.

Napomenuo je na ultimatume koje su postavljeni pred patriotski blok.

"RS se pokušava pozicionirati kao suverena teritorija nastala prije agresije, pokušava se zatvoriti OHR. Suprotstavili smo se tome. Patriotski blok Džaferović - Komšić su predvodili demokratske procese", dodao je Izetbegović.

Predsjednik SDA istakao je da su pregovori u Predsjedništvu zasnovani na demokratskim procesima, uz medijaciju stranih međunarodnih institucija. Planom reformi zadovoljni su građani BiH, članovi Predsjedništva, ambasade, NATO. Kroz  mukotrpan rad nije nazvan Godišnji nacionalni plan, ali definisan vremenom. Pametnom dovoljno", kaže je Izetbegović.

Podsjetio je da HDZ nije ničim pokazao da se suprotstavlja SNSD-ovom djelovanju. Oni su protiv blokada, ali na državnom nivou.

"Potrebna nam je relaksacija odnosa. Ne možemo ignorisati građanske stranke. Ne možemo ih ugurati u neku bošnjačku kvotu. Vrijeme je da se u Mostaru dese izbori, ali nismo spremni prisiljavati mostarske Bošnjake na rješenja koja im ne odgovaraju", navodi Izetbegović.

Napominje da se vodila borba za dokazivanjem istine o ratnim dešavanjima. Presude nisu priznate pa smo dobili SNSD i HNS deklaracije.

On je uz Emira Kusturicu i Dževada Galijaševića izdajnicima nazvao i TV SA zbog bugarskog filma koji je emitovan 11. jula.

"To je jedan od glavnih razloga za smjenu vlade, koju vodi dvojac Konaković - Forto", kazao je predsjednik SDA.

Podsjetio je Izetbegović da crkva iz dvorišta nane Fate Orlović mora biti uklonjena, te da se mora u RS izučavati i bosanski jezik. Predsjednik SDA je kazao i da je SDP sebe doveo do kopnjenja, jer su mogli poslije izbora napraviti jak bh. blok.

"Najtvrđi orah bila je šestorka. Vijeće ministara je oformljeno. U toku januara formirat ćemo Vladu KS sa SDA, DF i SBB", najavio je Izetbegović.

Govoreći o stranci kazao je da se korupcija mora sjeći u nuli i jače sarađivati s međunarodnom zajednicom ističući da onaj ko radi taj i griješi.

Istakao je da je najmaligniji problem odlazak mladih. Preko 200 hiljada mladih ljudi je zasnovalo radni odnos vani. Šteta za BiH je teško nadoknadiva.

Odgovarajući na pitanja novinara kazao je da su 17. maja dogovoreni principi, za državni i federalni nivo, ali ne i Vlada KS.

"To smo naknadno nedavno završili. Poruka je da će bosanski Hrvat biti na čelu Vlade KS je ta da ne samo da su ravnopravni nego da mogu biti i lideri", ističe Izetbegović.

Govoreći o odlasku mladih i lošem obrazovanju rekao je da se BIH teško može nositi sa njemačkom i skandinavskim zemljama.

Na pitanje o odgovornosti SDA, Izetbegović kaže da "je i SDA odgovorna za sve što je loše napravila". Dodao je da i mediji trebaju imati odgovornost i biti nezavisni.

Govoreći o Vladi KS istakao je da su mnogi očekivali mnogo od Vlade KS, ali da je bilo mnogo gafova.

"Od postavljanja ratnih zločinaca, puštanje filma koji relativizira genocid. Neka prođe ovaj januar, pa ćemo u februaru imati bolju Vladu", poručio je predsjednik SDA.

Napomenuo je da je nezadovoljan razvojem glavnog grada BiH.

"Novopečeni bogataši su kreirali izgled Sarajeva. Stotine skupih regulacionih planova se ne poštuju. Struci moramo dati prostor, a ne da nam se Tibre dešavaju", poručuje Izetbegović.

Govoreći o Izbornom zakonu istakao je da neće popustiti Draganu Čoviću.

"Poštovat će se jedini okvir a to je implementacija presude "Sejdić i Finci" i druge. Zašto bi građani iz konstituttivnih naroda imali veća prava od drugih", navodi Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je Nedžada Brankovića u Vijeće ministara predložio on a izabrala kadrovska, te istakao reference Brankovića.

"Bile su neke afere, ali sve je odbačeno na sudovima. Ne možemo odbaciti čovjeka zbog toga", dodaje Izetbegović.

Za Biseru Turković kaže da je uvjeren da će biti odličan ministar, ali da je bila dugo vani pa da će se zbog toga desiti poneki gaf, poput onog o MAP-u.

"Pogriješila je što je tu stvar komentarisala, jer nije upravu a informisala se iz međunarodne štampe. Pogriješila je jer nije imala priliku pročitati Program reformi", ističe Izetbegović. 

#BiH #BakirIzetbegović #SDA