Članak

NEMA ZAŠTITE Sve češće u apotekama radnici izloženi oružanim pljačkama, napadima, vrijeđanju

On već duže vrijeme apelira na vlasti da su radnici apoteka izloženi oružanim pljačkama

SARAJEVO, (Patria) - U četvrtak popodne u apoteci Baščaršiji, pacijent, ili bolje rečeno registrirani narkoman, napao je radnicu Apoteka Sarajevo bez razloga, a onda je stolicom polomio sve što je stigao.

„Na sreću, kolegice nisu povrijeđena, preživjele su traumu i nevjerojatan strah i stres. Scene koje sam vidio nakon što sam došao, ravne su ili gore od onih ratnih kada su granate padale pored naših apoteka. Došli su zaštitari, policija, lik nije bježao i sačekao ih je ispred apoteke. Priveden je i vjerovatno već slobodan“, napsiao je Kemal Delihasanović, predsjednik Sindikata Apoteke Sarajevo.

On već duže vrijeme apelira na vlasti da su radnici apoteka izloženi oružanim pljačkama, napadima, vrijeđanjem i to samo zato što rade i poštujemo zakon i struku.

„Ono što me oduševilo nakon šoka, sve moje kolegice i kolege koje su bile blizu došli su u apoteku i za pola sata smo počistili apoteku i osposobili je za nastavak dežure. Zaštitar je ostao u apoteci do jutra i nastavit ćemo sa ovom praksom.

Ovo mora stati dok neko nije platio glavom na svom radnom mjestu . I onda, vlast kaže u pregovorima nema povećanja plate za farmaceuta i ministar kaže da apoteke treba privatizirati. Neće moći tako“, ističe Delihasanović.
 

#CrnaHronika