Članak

PARLAMENTARNA (NE)KULTURA Izetbegović konačno govorila u Parlamentu, ali svojim jezikom - uvredom!

Tvrdili su to stotine ljekara koji su bili prinuđeni otići s KCUS-a

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, i zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH u kojem se nikada nije javila do prije nekoliko dana, u svom prvom nastupu dokazala je ono što njeni neistomišljenici govore godinama. Ona je osoba s kojom nema razgovora i dogovora!

Tvrdili su to stotine ljekara koji su bili prinuđeni otići s KCUS-a, jer Izetbegović je ovu ustanovu pretvorila u menadžeriranje i štednju! Svaki njen javni nastup počinje s dugovima koje je zatekla i kako ih je vratila. Pacijenti to najbolje znaju!

Ali, prvi nastup kao zastupnice, i njena prva izjava od kako je sjela u zastupničke klupe od Općih izbora dodatno je razočarala bh. javnost.

„Stanje u KCUS-u nije tajna, transparentan rad u svakom smislu, ali je veliki problem razgovarati sa ljudima koji su u opoziciji, osobito ako su neznalice kao što su pokazali Mašić i Ćudić. Svaka rečenica im počinje i završava sa šokantno. Ništa u našem radu nije šokantno, šokantno je ono što smo zatekli na KCUS-u, cifre u kojima su reprezentacije iznosile do pola miliona KM godišnje“, rekla je Izetbegović.

Bahatost koju je pokazala nazivajući Damira Mašića i Sabinu Ćudić neznalicama dokazuje da ona ne trpi nikakvo mišljenje suprotno njenom, pa izjave njenih kolega s KCUS-a sada se potvrđuju.

Prva u Bošnjaka Sebija Izetbegović demonstrira svoju moć i tiraniju gdje god stigne. Nakon što je zdravstvo u Kantonu i Sarajevo, a dijelom i u Federaciji BiH, stavila pod svoju apsolutnu kontrolu i građane dovela u situaciju da izbjegavaju odlazak na KCUS kako ne bi dodatno narušili vlastito zdravlje, Sebija Izetbegović krenula je očito i u projekat nazvan – obračun s opozicijom!

Neshvatljivo je samo da je izostala reakcija drugih kolega zastupnika, na grubo kršenje etičkog kodeksa ponašanja unutar Parlamenta FBiH.

Izetbegović je po ulasku u Parlament FBiH kazala da su glasovi koje je dobila najbolji znak da su ljudi prepoznali njen rad i predanost. 

„Znak da vjeruju da ću se boriti za njih i za opći napredak naše zemlje“, kazala je netom nakon izbora.

Koliko je za građane uradila govori i njena (ne)aktivnost na sjednicama. Prvo za šta se založila bila je odbrana nje same, a u tome je posegla za dobro oprobanim sredstvom – vrijeđanjem i ucjenama. 

Odgađanje sjednice koja je trebala da se održi zbog stanja u zdravstvu samo još jedan od dokaza da Sebija Izetbegović ima moć, osim što kontrolira zdravstveni sistem, da kontrolira i zakonodavnu vlast u Federaciji. 

No, Parlament je mjesto demokratije, nikako nije KCUS gdje je ostalo još vrlo malo onih koji se smiju suprotstaviti dr. Izetbegović, zato vjerujem da će se uspješno oduprijeti metodama koje nameće u ovom zakonodavnom tijelu.

#BiH