Članak

CDU Angele Merkel u aprilu bira novog lidera

Kršćanska demokratska unija (CDU) najavila je da će krajem aprila birati novog lidera.

(Patria) – Kršćanska demokratska unija (CDU) najavila je da će krajem aprila birati novog lidera.  

Najava je stigla od sadašnje čelnice Annegret Kramp-Karrenbauer koja je bila izbor bivše predsjednice ove stranke Angele Merkel. Kramp-Karrenbauer je najavila da pored toga što odlazi s prvog mjesta CDU, također odustaje od kandidature za poziciju kancelara Njemačke.

Iako se tokom njenog relativno kratkog mandata govorkalo kako nema dovoljno autoriteta za čelnu poziciju, povod odlasku Kramp-Karrenbauer su nedavni regionalni izbori u Thuringiji kada se regionalni ogranak CDU oglušio o njene jasne upute i dao svoj glas marginalnom kandidatu koga podržava i desničarski AfD, time neutralizirajući ljevicu.

Od tog trenutka, kao da je krenulo (još više) nizbrdo za CDU: krajnje loš rezultat na državnim izborima, uključujući Hamburg prošle nedjelje, gdje je stranka dobila samo 11% glasova, za 4,5% manje nego na izborima 2015. godine.

Mnogi kritičari problem vide u 'krizi liderstva' stranke; činjenici da je veći dio podrške išao na račun Angele Merkel, odnosno nemogućnosti da je se 'dostojno' zamijeni. Teško je govoriti o masovnoj podršci kada je stranka 'obezglavljena' tj. kada nije sigurno ko će stati na njeno čelo.

Trenutno se pominju četiri moguća kandidata: bivši lider parlamentarne grupe Freidrich Merz, guverner regije Sjeverna Rajna-Vestfalia Armin Laschet, aktuelni ministar zdravstva Jens Spahn i bivši ministar okoliša Norbert Roettgen.

Pored toga, CDU i Kršćanska socijalna unija (CSU) vode zajedničku kampanju na državnom nivou te će imati zajedničkog kandidata za kancelara na izborima 2021. godine.

Podsjetimo, Angela Merkel koja se zadržala na poziciji kancelarke gotovo 15 godina, izjavila je da se neće kandidirati.

 

#Svijet