Članak

U Centralnu banku stigla Bevandina promisorna nota, ali još nema isplate 641 milion KM

U Centralnoj banci spremni su da entitetskim ministarstvima finansija transferiraju novac u omjeru 68 posto FBiH, 38 posto RS-u

SARAJEVO, (Patria) - U Centralna banka BiH stigla je promisorna nota koju je uputio ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, potvrđeno je iz Centralne banke za Patriju.

No to u konačnici ne znači da će krenuti isplata 641 milion KM od MMF-a što je uplaćeno BiH u vidu pomoći u suzbijanju pandemije koronavirusa i još se ne može transferirati dalje entitetskim ministarstvima finansija.

U Centralnoj banci spremni su da entitetskim ministarstvima finansija transferiraju novac u omjeru 68 posto FBiH, 38 posto RS-u (entiteti bi onda po 0,5 posto trebali izdvojiti Distriktu Brčko) ali za to im dodatno treba Odluka Vijeća ministara i instrukcije Ministarstava finansija i Brčko Distrikta prema Memorandumu.

Centralna banka može izvršiti raspodjelu novca isključivo u skladu sa članom 2. Memoranduma koji su 20. aprila potpisala dva entitetska i državni ministar finansija, zatim direktor Uprave za indirektno oporezivanje i guverner Centralne banke BiH i uskladila sa Pismom namjere MMF-u.

#BiH