Članak

Hoće li 15. maja konačno biti popunjeno Vijeće ministara BiH

Na sjednici Predstavničkog doma PS BiH koja će biti održana 15. maja trebalo bi biti potvrđeno imenovanje zamjenika ministra sigurnosti Nedeljka Jovića.

SARAJEVO, (Patria) – Na sjednici Predstavničkog doma PS BiH koja će biti održana 15. maja trebalo bi biti potvrđeno imenovanje zamjenika ministra sigurnosti Nedeljka Jovića.

Na toj sjednici moglo bi biti razmatrano i potvrđivanje ministra za ljudska prava i izjeglice Miloša Lučića kojeg je delegirao DNS, a nakon što nije bilo saglasnosti za imenovanje Mlađana Božovića za kojeg se vežu afere dok je bio direktor Fonda za povratak BiH te SDA nije htjela podržati tog kandidata. Božović je odustao od kandidature te je predložen Lučić. 

Agencija za istrage i zaštitu vrši provjeru za Lučića, a provjerava se tačnost podataka koje je naveo u obrascu Centralne izborne komisije. CIK je izvršio svoje provjere te su dali saglasnost za imenovanje Lučića. Ukoliko SIPA završi provjere, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija mogao bi odluku o imenovanju ministra staviti na dnevni red čime bi bilo konačno popunjeno Vijeće ministara BiH.

Miloš Lučić rođen je 1986. godine u Sarajevu i izjašnjava se kao Crnogorac. Završio je Ekonomski fakultet, Univerzitet za poslovne studije u Istočnom Sarajevu. Radi kao menadžer u "Addiko banci" u Sarajevu. Otac je dvoje djece.

Ove pozicije su upražnjene već mjesecima s obzirom da prvobitni kandidat za zamjenika ministra sigurnosti Vlado Mijatović iz Zvornika nije prošao bezbjedonosnu provjeru SIPA-e zbog sporne diplome srednje škole. Nakon toga je regionalni odbor Socijalističke partije Zvornik predložio Jovića kao novog kandidata što je predsjedništvo stranke i usvojilo.

Jović je rođen 1981. godine, živi u Tršiću, oženjen je i otac troje djece. Diplomirao je na DIF-u ( Fakultet za fizičku kulturu) u Istočnom Sarajevu, i završio Policijsku akademiju u Banja Luci. U MUP RS zaposlen je od 2005. godine. S obzirom da pripadnicima policije nije dozvoljeno članstvo u političkim partijama niti stranačko angažovanje, on nije zvanično član SP.

#BiH