Članak

40 godina od kako je svijet slobodan od boginja, zajedno ćemo pobijediti i COVID-19

Koordinirana i zajednička akcija, nadzor, praćenje kontakata, zdravstvena edukacija, obuka zdravstvenog osoblja

(Patria) - Napunilo se 40 godina kako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila svijet slobodnim od boginja (variola). Bolest se prenosila s osobe na osobu i samo u 20. vijeku je preko 300 miliona ljudi umrlo zbog virusa variole, podsjećaju iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Koordinirana i zajednička akcija, nadzor, praćenje kontakata, zdravstvena edukacija, obuka zdravstvenog osoblja i vakcinacija su konačno dovele do iskorijenjivanja ove bolesti.

Zašto je to važno danas? Vitalne lekcije koje su naučene u slučaju boginja se koriste za borbu protiv poliomijelitisa, Ebole i sada COVID-19.

Danas, moramo naći svaki slučaj infekcije koronavirusom tako da se pacijenti mogu liječiti a dalji prenos spriječiti. Zajedno ćemo pobijediti COVID-19", kažu iz WHO.

U svijetu je registrovano više od 4.131.037 slučajeva koronavirusa, a do sada je od posljedica zaraze preminulo najmanje 281.015 osoba. Oporavilo se 1.455.047 oboljelih od Covid-19. Sjedinjene Države su s najvećim brojem zaraženih još uvijek zemlja najpogođenija pandemijom. Slijede Španija, Italija i Velika Britanija


 

#BiH