Članak

Kafići i hoteli s baštama mogu početi raditi, javni prevoz od 15. maja

Federalni štab civilne zaštite danas popodne će održati sjednicu na kojoj će donijeti nove naredbe o ublažavanju mjera zabrane

(Patria) - Federalni štab civilne zaštite danas popodne je održao sjednicu na kojoj su donijeti nove naredbe o ublažavanju mjera zabrane, potvrđeno je za Patriju.

Donesena je naredba da u Federaciji BiH počnu raditi ugostiteljski objekti kao i naredba o početku rada javnog prijevoza. Pokretanje gradskog saobraćaja ponovo se planira od 15. maja.Federalni štab je donio i odluku po kojoj s radom od danas mogu početi i stomatološke ordinacije, te privatne zubotehničke laboratorije.

Federalni štab je donio naredbu kojom se već od danas dozvoljava pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru - bašte, uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

U ugostiteljskim objektima zabranjuje se upotreba i konzumiranje nargila. Štab FBiH je obavezao kantonalne štabove civilne zaštite da razmotre mogućnost rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola. Ovim zaključkom zadužuju se kantonalna ministarstva zdravstva da, u saradnji sa kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, utvrde procedure rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama.

Ugostiteljskim objektima se nalaže da osigurju da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na sve u vidljiva mjesta.

ZZJ FBiH za sada preporučuje upotrebu samo vanjskih prostora za sjedenje, kao što su bašte, terase, otvoreni paviljoni i sl. Vanjski prostori mogu biti natkriveni.

Ovo su još neke od preporuke Zavoda za javno zdravstvo:

- Stolovi moraju biti tako raspoređeni da je udaljenost između njih najmanje 2 metra od ivice do ivice stola. Mora se obezbjediti da je udaljenost osoba koje sjede za istim stolom najmanje jedan metar u skladu sa tim ograničiti broj stolica za stolovima u zavisnosti od veličine stola.

- Ukoliko se ne može osigurati udaljenost od dva metra između stolova, udaljenost može biti manja, ali u tom prostoru ne može biti postavljena stolica.

- Ne dozvoliti stajanje za šankovima.

- Preporučuje se da svo osoblje mora nositi zaštitnu masku na radnom mjestu.

- Preporučuje se da mušterije moraju nositi masku prilikom kretanja, (ulazak, izlazak, odlazak u toalet, plaćanje, preuzimanje narudžbe) a iz praktičnih razloga maske ne moraju nositi dok sjede za stolovima.

- Preporučuje se zabrana pušenja. Prilikom pušenja dolazi do dodirivanja ruku i usta, i ostavljanja opušaka koji su kontaminirani pljuvačkom u pepeljarama što predstavlja potencijalni put prenosa COVID-19.

- Ne preporučuje se upotreba rukavica, nego stavljanje naglaska na pojačanu higijenu ruku. Eventualno se može preporučiti upotreba rukavica za osoblje koje radi na pripremi hrane u kuhinji u skladu sa standardnim higijenskim mjerama za rad sa hranom.

- U zavisnosti od vrste objekta preporučuju se rezervacije, prodaja za ponijeti i šalterska prodaja.

- Ne preporučuje se bilo kakav vid samousluživanja sa zajedničkih stolova (salate, escajg, začini, ulje, kečap). Escajg treba da se donese zamotan zajedno sa jelom, a ako dodaci (so, biber, ulje, senf, kečap, sirće i sl) stoje na stolovima, njihove posude treba dezinficirati poslije svake mušterije.

- Nakon svake mušterije treba dezinficirati stolove koje je koristila mušterija.

- Preporučuje se da se naplata vrši za stolom, da bi se izbjegle gužve za kasama.

- Zbog kontrole broja gostiju preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.

- Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru.

 

#BiH