Članak

Odgovorne sve zaraćene strane: Izvještaj razotkrio nezamislivu torturu u jemenskim zatvorima

Novi izvještaj vodeće jemenske grupe za ljudska prava razotkrio je razinu torture, mučenja i zlostavljanja...

(Patria) – Novi izvještaj vodeće jemenske grupe za ljudska prava razotkrio je razinu torture, mučenja i zlostavljanja koju podnose Jemenci u zatvorima i koncentracionim logorima u posljednjih 5 godina sukoba u toj zemlji.

Izvještaj dokumentuje 1.605 slučajeva vansudskog zatvaranja, 770 slučajeva prisilnog nestanka, i 344 slučaja torture koju su vršile sve zaraćene strane u Jemenu u periodu od maja 2016. do aprila 2020. godine.

U izvještaju se navodi da su za većinu slučajeva odgovorni jemenski pobunjenici Hutiji koje podržava Iran, sa 904 arbitrarna zatvaranja sa zlostavljanjem, 353 prisilna nestanka, 138 slučaja mučenja i 27 smrtna slučaja u pritvoru.

Mučenje deprivacijom hrane i vode, premlaćivanjem i elektrošokovima bile su uobičajene prakse u svih 11 nezvaničnih centara koji su pod istragom, navodi grupa za ljudska prava Mwatana koja je do detalja i dokaznog materijala došla terenskim posjetama i hiljadama intervjua sa bivšim logorašima, zatvorenicima, svjedocima, rodbinom i odvjetnicima.

Britanski Guardian piše da ti podaci sugeriraju da su snage Ujedinjenih Arapskih Emirata i pridruženih vojnih snaga odgovorne za neke od najšokantnijih tretmana zatvorenika, uključujući višesatno vješanje za noge sa glavom okrenutom prema dole, te seksualne torture poput spaljivanja genitalija.  

Ukupno 419 slučajeva arbitrarnih zatvaranja, 327 nestanaka i 141 navoda o torturi, kao i 25 smrtnih slučajeva u zatvoru ili logoru pripisuju se Ujedinjenim Arapskim Emiratima i njihovim saveznicima, uključujući antihutijsku miliciju poznatu pod nazivom 'Sigurnosni pojas'.

Jemenska vlada koju podržava Saudijska Arabija, odgovorna je za 282 slučaja zatvaranja, 90 nestanaka, 65 slučajeva mučenja i 14 smrtnih ishoda u zatvoru, navodi Mwatana.

Iako su uvjeti u zvaničnim zatvorima zastrašujući, naročito zabrinjavaju nezvanični zatvori i centri koji su se umnožili tokom rata, gdje porodice nemaju pristup zatvorenicima.

Guardian dalje piše da je najveći broj zatvaranja zabilježen u Sigurnosnoj i obavještajnoj agenciji kojom upravljaju Hutiji u gradu Sana'a; bivši zatvorenici su ispričali Mwatana grupi za ljudska prava o mučenjima čupanjem noktiju, teškim premlaćivanjima i elektrošokovima.

U zatvoru 7.oktobar u Abyanu koji kontrolira Sigurnosni pojas, zatvorenici su podnosili deprivaciju hrane i vode, prisiljavanje da piju urin, premlaćivanje čekićima i seksualnu torturu. Svjedoci tvrde da su beživotna tijela bacana u dvorište obližnje bolnice.

Mwatana je apelirala na sve strane da oslobode vansudske zatvorenike zbog rizika od zaraze korona virusom koji se širi Jemenom.

#Svijet