Članak

Nastava sutra a nedostaje nastavnika, ministar Krivić poručuje da je sve na školama

O ovom problemu je upoznat i ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić.

SARAJEVO, (Patria) – U Kantonu Sarajevo sutra počinje nastava u osnovnim i srednjim školama, a neke od osnovnih škola još uvijek nisu u potpunosti spremne za nastavu jer im nedostaju nastavnici za određene predmete. 

O ovom problemu je upoznat i ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić.

„Škole imaju mogućnost angažovanja osoblja u skladu sa članom 115. Kolektivnog ugovora (za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja op.a.). Obavijest o svemu tome smo uredno na vrijeme dostavili školama. Sama realizacija je na školama. Budući da neki časovi nedostaju mi smo u samoj obavijesti o realizaciji školske godine stavili da se neki časovi neće realizirati u redovnoj nastavi već da će ići online kao što je tjelesni odgoj“, kazao je Krivić za Patriju. 

S obzirom da je odluka o odvijanju nastave donesena za prve dvije sedmice, ministar Krivić je pojasnio da će se nova odluka donijeti na osnovu epidemiološke situacije.

„Sjest ćemo i pratiti epidemiološku situaciju i onda u skladu s tim donijeti odluku o daljem nastavku realizacije nove školske godine, da li će ići za sve škole ili ćemo praviti individualne planove vidjet ćemo“, kazao je Krivić. 

U KS odlučili su se za kombinovani model odnosno realizaciju i redovne i online nastave.  

Samo u toku posljednje sedmice avgusta raspisano je više konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta u srednjim školama. 
 

#BiH