Članak

Nevrijeme u Italiji i Francuskoj: Najmanje 4 žrtve, traga se za nestalima

Najmanje 4 osobe su izgubile život u poplavama koje su zahvatile planinski dio Francuske i Italije, dok spasilačke ekipe nastavljaju tragati za nestalima.

(Patria) – Najmanje 4 osobe su izgubile život u poplavama koje su zahvatile planinski dio Francuske i Italije, dok spasilačke ekipe nastavljaju tragati za nestalima.

Francuske vlasti angažirale su oko 1.000 vatrogasaca, 4 vojna helikoptera, kao i timove koji tragaju za najmanje 8 nestalih osoba, nakon olujnog vremena koje je pogodilo jugoistočnu Francusku i potom se proširilo na sjever Italije.

Italijanska regija Piedmont zabilježila je razinu kišnih padavina kakve nisu viđene od 1958. godine, dok je stanovništvo Francuske ostalo bez napajanja električnom energijom zbog oštećenja infrastrukture uzrokovanih snažnim vjetrovima.

Spasilačke ekipe u italijanskoj sjevernoj Liguriji izvukle su dva beživotna tijela, te nastavljaju tragati za ostalima.

Poplave su uništile najmanje 100 kuća, kao i ceste i mostove u području Nice na francuskoj rivijeri nakon što je u samo 12 sati zabilježen godišnji prosjek kišnih padavina. Oko 10.500 kuća je ostalo bez električne energije.

Nestala su i dva francuska vatrogasca čije je vozilo povukla vodena struja nakon propadanja ceste južno od francuskog sela Saint-Martin-Vesubie, a u istom području uništen je poznati park vukova Alpha gdje je usmrćena najmanje jedna životinja, a tri su nestale.   

 

 

#Svijet