Članak

Ko su kandidati NBL-a za općinska vijeća u Sarajevu

NBL je prijavio liste za tridesetak opština u BiH i šest kandidata za načelnike. 

SARAJEVO, (Patria) - Nezavisna bosanskohercegovačka lista – NBL, osnovana 2017. godine na inicijativu mr Ibrahima Hadžibajrića predsjednika stranke, a koja je okupila nezavisne načelnike i vijećnike iz BiH, prvi put ima kandidate za lokalne izbore u BiH. U Kantonu Sarajevu NBL čini sastavni dio Četvorke (NiP, NBL, Naša stranka i SDP), ali samo kada je riječ o kandidatima za načelnike općina, dok za općinska vijeća NBL nudi liste kandidata različitih profila, sačinjene od profesionalno ostvarenih, obrazovanih i ispunjenih osoba.

Analizirali smo kakve je kandidate NBL ponudio biračima u Kantonu Sarajevo. Primjetan je veliki broj zdravstvenih radnika, mladih perspektivnih ljudi, ali i žena. Zanimljivo je da je na listi za OV Stari Grad 15 žena, od toga četiri zdravstvene radnice sa impresivnim biografijama i karijerama. Jedna od njih je i prof.dr.Emina Kiseljaković koja je doktor medicinskih nauka i više od 20 godina radi kao profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Slijede je mr.sci.dr. Lejla Begović koja također više od 20 godina radi kao specijalista otorinolaringolog u Općoj bolnici “Prim dr. Abdulah Nakaš”, potom ugledna specijalistica neuropsihijatar u Zavodu za bolesti ovisnosti KS dr Nizama Šukurović i mr Sabina Šegalo, doktorand na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu. Listu predvodi dr.sc. Mirza Batalović, diplomirani inžinjer elektrotehnike i docent na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu čija biografija svjedoči o brojnim postignućima, školovanju u BiH i Švicarskoj, te sticanju radnih i životnih iskustava kako u BiH tako i van nje.

Na listi za Općinsko vijeće Centar je još jedan ljekar prof. dr. Mehmed Kulić kardiolog i profesor interne medicine na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu. U Centru je nosilac liste profesor Sead Srna koji je i aktuelni vijećnik u ovoj općini, kao i u Gradskom vijeću.

Nosilac liste za Novo Sarajevo je Haris Selmanović-Harki diplomirani ekonomista i ugledni privatni poduzetnik kojem je prije dvije godine za dlaku izmakao ulazak u Skupštinu Kantona Sarajevo, a ponovi li uspjeh koji je tada imao i povjerenje birača, njegov prolazak ne bi trebao biti upitan. Na listi za Novo Sarajevo su i novinar Sinan Sinanović, popularni voditelj dječijih emisija Mirsad Abdagić Kike, kao i estradna umjetnica Belma Karšić. Njihov slogan je “Novo Sarajevo u sigurne ruke”.

U Novom Gradu je nosilac liste Anel Smajić, diplomirani ekonomista, a na Ilidži Kemal Habibija koji trenutno vrši funkciju dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža. Na listi ga prati još jedna aktuelna vijećnica na Ilidži - Selma Banda apsolventica na Pravnom fakultetu i najmlađa vijećnica u trenutnom sazivu.

U Vogošći listu predvodi aktuelni vijećnik Alija Gluhović koji je jedan od najmlađih i najaktivnijih vijećnika u Općinskom vijeću Vogošća za mandatni period 2016-2020, gdje je nizom inicijativa i prijedloga doprinio razvoju i unapređenju lokalne zajednice. Na listi je i Esad Piknjač, ekonomista koji je već obavljao nekoliko mandata vijećnika u ovoj općini, a u mandatu 2012-2016. godina bio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća. Sa njima na listi je i Eset Muračević pisac, pjesnik, novinar, publicist i karikaturista.

Pravnici, ekonomisti, politolozi, diplomirani kriminalisti okosnica su ovih listi, a primjetno je da je među njima i mnogo mladih ljudi koji ulaskom u politiku i priključivanjem NBL-u žele biti pokretači promjena u svojim lokalnim zajednicama.

Kao načelnik Općine Stari Grad Sarajevo koji iza sebe ima tri mandata, Ibrahim Hadžibajrić se svakako birajući kandidate za liste NBL-a vodio idejom da lokalna samouprava treba ambiciozne, sposobne i profesionalno ostvarene ljude spremne da rade za dobrobit građana, a ne samo za vlastitu korist.

NBL je prijavio liste za tridesetak opština u BiH i šest kandidata za načelnike. 

#Izbori2020