Članak

Merkel upozorila na mogućnost trećeg talasa pandemije: Moramo biti vrlo oprezni tokom zime

Kancelarka Angela Merkel upozorila je u ponedjeljak svoje sunarodnjake da bi se Njemačka mogla suočiti sa trećim talasom pandemije korona virusa ukoliko ne budu posebno oprezni tokom praznika.

(Patria) – Kancelarka Angela Merkel upozorila je u ponedjeljak svoje sunarodnjake da bi se Njemačka mogla suočiti sa trećim talasom pandemije korona virusa ukoliko ne budu posebno oprezni u narednim sedmicama, a naročito tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Broj novih infekcija u Njemačkoj se 'stabilizirao' na visokoj razini od djelomičnog zaključavanja uvedenog 2. novembra kako bi se suzbio drugi talas epidemije korona virusa. Međutim, stručnjaci smatraju da je taj 'napredak' krajnje krhak.   

- Moraćemo biti vrlo, vrlo oprezni tokom zime, naglasila je Merkel tokom online panela sa predstavnicima policijskih snaga, i dodala 'ili ćemo završiti direktno u sljedećem talasu'.

Merkel se također javno usprotivila planovima nekih regionalnih vlada da otvore hotele za porodične posjete tokom Božića, upozoravajući da bi takav potez mogao dovesti do naglog porasta stope zaraze u zemlji.

Prema zvaničnim podacima, u Njemačkoj je u protekla 24 sata zabilježeno 11.169 novih slučajeva, čime je ukupan broj porastao na 1.053.869. Broj preminulih je porastao za 125 i sada iznosi 16.248.

Ipak, kancelarka i premijeri saveznih država su se prošle sedmice složili o popuštanju 'lockdowna' kako bi se omogućila bar manja porodična obilježavanja Božića.

- Ljudi moraju pokazati disciplinu, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier koji stoji iza ideje ekonomskog odgovora na pandemiju. 'Moramo učiniti više na reduciranju društvenih kontakata', kazao je Altmaier dodajući da ekonomska pomoć za kompanije ne može trajati 'zauvijek'.

 

#Svijet