Članak

KALESIJA Kulanić prekršio Izborni zakon BiH, Džafić se obraća Sudu BiH i CIK-u

Kulanić ima status državnog službenika, a krajem septembra 2019. godine postavljen je za pomoćnika načelnika za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove u Općini Kalesija.

SARAJEVO, (Patria) – Kandidat SDA za načelnika Kalesije Zijad Kulanić koji je aktuelnog načelnika Seada Džafića (NBL) pobijedio samo sa jednim glasom razlike, prekršio je Izborni zakon BiH zbog čega mu prijeti sankcija i najvjerovatnije mu neće biti dodijeljen mandat.

Kulanić ima status državnog službenika, a krajem septembra 2019. godine postavljen je za pomoćnika načelnika za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove u Općini Kalesija.

Rješenja o imenovanju Kunalića za pomoćnika načelnika 

Član 1.8 Izbornog zakona jasno propisuje šta su dužni učiniti državni službenici:

„Sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmeni i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u Bosni i Hercegovini i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inostranstvu, koji imaju diplomatski status u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961.godine), mogu se kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji regulišu njihov status. Ako Centralna izborna komisija BiH utvrdi da lice iz ovog stava nije podnijelo ostavku na položaj ili nije postupilo u skladu sa zakonom kojim se reguliše njegov status u periodu od ovjere kandidature do štampanja glasačkih listića izvršit će se uklanjanje imena ovog lica sa ovjerenih kandidatskih listi, a ako se isto utvrdi nakon štampanja glasačkih listića, takvom licu neće biti dodjeljen mandat ako ga osvoji“, navodi se.

Aktuelni načelnik općine Kalesija Sead Džafić potvrdio je za Novinsku agenciju Patria da Kulanić nije podnio ostavku niti tražio neplaćeno odsustvo već je otvorio bolovanje. Također je kazao da će njegov advokatski tim uputiti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH i obavijestiti CIK o kršenju Izbornog zakona. Uporedo će Džafić podnijeti i zahtjev za ponovno brojanje glasova.

„Kandidat SDA dužan je bio ili da podnese zahtjev za raskid radnog odnosa ili da uzme neplaćeno. Tu je napravio grešku, zloupotrijebio je položaj uzeo je bolovanje i cijelo vrijeme je vodio kampanju, a bio na bolovanju“, kazao je Džafić.

On je potvrdio da je još jedan uposlenik Općine Kalesija Rusmir Hasanović koji je bio nezavisni kandidat postupio po zakonu i uzeo neplaćeno odsustvo mjesec i po i vodio kampanju.

Džafić je istakao kako mu nije jasno zašto CIK nije izvršio provjeru izjava koje su kandidati podnijeli CIK-u.

U članu 4.19 Izbornog zakona navodi se:

"Uz prijedlog liste dostavlja se izjašnjenje svakog od kandidata na listi o prihvatanju kandidature i izjava da nema smetnji iz člana 1.8 stav (1) i 1.10 stav (1) tačka 5. ovog Zakona. Izjašnjenje i izjave moraju biti ovjerene na način propisan zakonom ili kod nadležne općinske izborne komisije".

Kulanić je dakle potpisao neistinitu izjavu i predao je CIK-u iako je znao da krši Izborni zakon BiH. 

#BiH