Članak

Radončić: Na Čoviću i Izetbegoviću je obaveza formiranja Vlade FBiH

Predsjednik SBB-a govorio je i o izborima u Mostaru navodeći da smatra potrebnim i zaista navijam da naša koalicija da gradonačelnika Mostara.

SARAJEVO, (Patria) - Fahrudin Radončić, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a kazao je na današnjoj press konferenciji da 2021. godina mora biti godina infrastrukturnih radova. On se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa ističući kako je evidentan potpuni izostanak reakcije sa nivoa države Bosne i Hercegovine.

"Mi imamo nešto što se zove zdravstvena konferencija koju čine ministrica Gudeljević i dva entitetska ministra zdravlja. Ona se niti jednom, makar ja da znam, nije sastala. Onda ne čudi podatak, da u BiH imamo više od 4.000 umrlih zbog COVID-a, što je duplo veći prosjek nego kod naših susjeda i u drugim evropskim zemljama. Imamo situaciju da se niko ne bavi time, zašto se toliko umire", upitao je Radončić.

On je dodao da se ne zna kada će u BiH doći vakcine.     

Radončić je kazao da borba protiv korupcije ostaje jedno od najvažnijih programskih tačaka SBB-a. 

Vrlo je važno, istakao je on, da je Tužilaštvo BiH, što je najteže, pokrenulo veći broj istraga i procesuiralo znatan broj pojedinaca na najvažnijim funkcijama u državi.

"Da li je to ministar sigurnosti, da li je to direktor Obavještajne službe, da li su to bivši ministri, treba reći da Tužilaštvu treba dati podršku da se bori protiv sistemske korupcije i naročito protiv zloupotreba onih koji su bili zaduženi za budžetska sredstva, ili za ljudske resurse koje su zloupotrebljavali u vlastite svrhe, da bi spriječili istrage protiv sebe. Mislim da, s druge strane primjećuju se tendencije, ako gospodin Bakir Izetbegović može legitimno kao predsjednik jedne stranke da govori o kritikama na račun Tužilaštva BiH, mislim da i ja smijem primijetiti neke tendencije kada je Sud BiH u pitanju, da tamo uz puno poštivanje presumpcije nevinosti imao neki blaži kriterij nego što je po mojim stavovima trebao biti."

Kada je u pitanju formiranje Federalne vlade, Radončić je rekao da očekuje neke naznake koje daju Čović i Izetbegović jer su njih dvojica strateški partneri.

"Na njima je odgovornost da implementiraju izborne rezultate iz 2018. i na federalnom nivou. SBB je talac njihovog nedogovaranja, a HDZ, SDA i Demokratska fronta imaju i više nego što je potrebno ruku da formiraju novu Federalnu vladu i izvrše svoju ustavnu obavezu", rekao je. 

Predsjednik SBB-a govorio je i o izborima u Mostaru navodeći da smatra potrebnim i zaista navijam da naša koalicija da gradonačelnika Mostara.

"Izbori u Mostaru su pokazali situaciju na jedan slikovit način, za mene je najvažnije da su se održali i da tamo ko god bude gradonačelnik, bilo Bošnjak, Hrvat ili neko drugi, odnosno treći imamo mirnu situaciju i atmosferu gdje će ljudi raditi za dobrobit građana."

Upozorio je na velike probleme izazvane migrantskom krizom.

"Moram reći da sam, kada sam podnosio ostavku, dosadašnji način, a on se nažalost i nastavio, gdje se nije tretirao kao sigurnosno pitanje i nisu se vukli adekvatni potezi. Hronološki, masovni dolazak ilegalnih migranata počeo je s Vladom u kojoj je bio SDS i nadležni ministar gospodin Mektić. Nije stvar da ta Vlada nije našla adekvatan odgovor da se kriza sprečava i preventira, nego je upravo ta vlada u kojoj je bila SDA zajedno sa Mektićem, ponavljam i SDS-om etablirala nedopustivu praksu da pitanja ilegalnih migracija bude isključivo svedeno na bošnjačku odgovornost.

U martu kada sam to tražio da smo počeli sa deportacijom ilegalnih migranata mi danas ne bismo imali situaciju kakvu imamo u Unsko-sanskom kantonu, ne bismo imali taj ping-pong sa tim nesretnim ljudima. I, opet sve se završava na odgovornosti Bošnjaka i bošnjačke politike što je nedopustivo", naglasio je Radončić.

Istakao je da je Cikotić bio dovoljno drzak da njegove procjene nazove seksi i fensi pristupom.

"A danas vidimo šta znači seksi i fensi pristup koji on provodi kada su migranti u pitanju. I, stoga očekujem da podhitno Vijeće ministara i on kao ministar sigurnosti i bošnjačka politika zajedno sa SNSD-om i HDZ-om, mislim i na SDA, se vrati na program zapošljavanja 1.400 graničnih policajaca, nastavka akcije koju sam proveo da općine ili naše institucije same iznađu dio svojih budžetskih rezervi i ulože novac tamo i da počnemo sa legalnim deportacijama kako bismo obeshrabrili dolazak budućih migranata", istakao je Radončić. 

#BiH