Članak

Za mlade ljekare Vlada KS nema novca, ali za SFF i 'jelo s nogu' dato 350.000 KM

Zar ima išta preče od ljudskih života i pripreme zdravstvenog sistema da pravovremeno dočeka novi val pandemije koji neće zaobići Sarajevo.    

Piše: Amra Vrabac 

Vlada KS jučer je na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojila Odluke kojima se daje saglasnost Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo da podrži projekte Festival u Centru i 27. Sarajevo Film Festival. U saopćenju koje je upućeno iz Vlade KS nije naveden iznos odobrenih sredstava, već je to otkrila Naša stranka u svom stranačkom saopćenju.

Tako će Turistička zajednica za 27. Sarajevo film festival dati 130.000 KM, a za sufinansiranje projekta “Festival u Centru” 52.710 KM. Naša stranka detaljnije je pojasnila šta je zapravo Festival u Centru. Inače, načelnik općine Centar je Srđan Mandić iz Naše stranke.

“Projekt "Festival u Centru" realizovat će se za vrijeme trajanja SFF-a, u periodu od 13. do 20. augusta 2021. godine, na lokalitetu Radićeve ulice. Projekt je osmišljen po uzoru na svjetske festivale gastronomije, umjetničkih obrta i zanata, te modernih manufaktura, s ciljem da posjetioci dožive nezaboravno iskustvo kroz atraktivna dešavanja, čime bi ujedno bila omogućena promocija, umrežavanje i podrška modernim craft poduzetnicima”, navode iz Naše stranke.

Treba podsjetiti da je Ministarstvo kulture i sporta KS na čijem je čelu Samir Avdić (NIP) već dodijelilo 170.000 KM SFF-u prema javnom pozivu čiji su rezultati objavljeni krajem maja.

Tada nije bilo sredstava za Jazz fest zbog „administrativne greške“  iako je značaj tog festivala za Sarajevo bio nemjerljiv. Jazz Fest ove godine neće biti održan.

I dok se Kanton Sarajevo suočava sa novim valom pandemije u kojem će biti potreban angažman dodatnog osoblja koje je već ostalo bez ugovora zbog nedostatka sredstava, jasno je da za neke druge aktivnosti novca ipak ima. Ukoliko se nastavi porast broja zaraženih koronavirusom, moguće je da određene popratne aktivnosti SFF-a ipak budu otkazane zbog epidemioloških mjera koje će se morati pooštriti. 

Neozbiljno je i neodgovorno da mladi ljekari ponovo čekaju poziv s biroa, dok se hiljade maraka daju za organizaciju „jela s nogu“ i drugih sličnih aktivnosti. Posebno dok slušamo da je u Budžetu manje oko 200 miliona KM. 

Zar ima išta preče od ljudskih života i pripreme zdravstvenog sistema da pravovremeno dočeka novi val pandemije koji neće zaobići Sarajevo.    

#BiH