Članak

Direktor Binasa na radnike šalje policiju, Vlada FBiH toleriše loše poslovanje i bahatost

Radnici traže smjenu.

Piše: Ernad Metaj


Radnici Binasa, njih 240 potpisali su peticiju za smjenu direktora Enesa Memića. Uz milionska dugovanja, nedostatak posla i kašnjenje s isplatom plaća kap koja je prelila čašu bio je direktorov zahtjev policiji da onemogući sindikalno okupljanje radnika. Zato se od jučer u Binasu sve češće čuje horski zahtjev radnika: "uprava napolje...uprava napolje".

Radnici Binasa i pored činjenice da su im izmirene dvije zaostale plaće i tri topla obroka ne vjeruju u sposobnost direktora da pokrene firmu koju je lošim poslovanjem urušio posljednjih godinu dana.

- Dugovi prema nama se rješavaju pozajmicama i sredstvima Vlade FBiH. U firmi nema dovoljno materijala za rad, a mašine uglavnom ne rade. Koliko je nama poznato osim sa Pretisom koji nam je najveći dužnik nema sigurnih poslova, a već nam se opet duguju tri plaće, rekli su nam radnici.

Direktor koji svoju nesposobnost, a prema informacijama Patrije i bahatost pokušava zaštititi policijom na novinarska pitanja ne odgovara. Lakše mu je da to za njega radi potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović za koju će vam u Bugojnu reći da zahvaljujući poziciji u SDA upravlja procesima u Binasu. Upravo je Mahmutbegović najavila pomoć Vlade FBiH u isplati plaća.

U medije ne želi ni predsjednik Nadzornog odbora Mehrid Omerinović koji nam je rekao da bez odobrenja resornog ministra ne može davati izjave.

Netransparentnost uprave i nadzornih organa daju za pravo onima koji sumnjaju da se radi na planskom uništavanju nekadašnjeg giganta namjenske industrije. Tome u prilog ide i činjenica o poslovnom gubitku koji je nastao smjenom ranije uprave. Za samo godinu Binas je od tri miliona dobiti došao do tri miliona gubitka.

Prema pouzdanim informacijama odgovorni su na vrijeme upozoreni, posebno na neprimjereno ponašanje direktora. Prema tim informacijama Memić je tokom prošle godine ignorisao ključne saradnike u upravi, a nekima je čak i prijetio, te ih omalovažavao. Iako nadležni imaju informacije da se direktor još gore ponaša prema radnicima nadležni u Vladi FBiH ga još uvijek štite.

Prema tim informacijama direktor je uprkos lošim rezultatima rada tokom prošle godine zapošljavao nove radnike, a da nije obezbijedio posao ni za postojeće.

Binas je prema prošlogodišnjem izvještaju o radu pojeo svoj kapital što ukazuje na put ka stečaju. Iz izvještaja koje imaju u Vladi FBiH se vidi da uprava osim Pretisa iz Vogošće, koji opet ne plaća svoje obaveze teško pronalazi nove partnere. Na mjesečnom nivou je Binasu za normalno funkcionisanje potrebno milion maraka, a kako je Patria ranije pisala izdate fakture iz ove godine ukazuju da bi gubitak samo mogao rasti.

#BiH