Članak

Zavjet šutnje o Direktivi EU: U Baje kozije uši

I sam član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je dobro upućen u sve ovo

Piše: Muharem Cero


Navodni povod opstrukcija institucija BiH od strane Milorada Dodika, kao i pokušaj iznuđivanja 'kompromisa' o provođenju Zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, nije ništa drugo najava puzajuće secesije Republike Srpske u kreaciji Beograda, Milanovića (a ne i Hrvatske) i notornog Milorada Dodika (tek vještog operativca).

Od objavljivanja same sporne dopune Krivičnog zakona BiH i zabrane negiranja genocida sa zaprijećenim sankcijama, ostalo je pomalo zatamnjeno ili pak, nedovoljno osvijetljeno pravno uporište za sam doneseni zakon. 

Naime, sve zemlje bilo da su u postupku kandidata ili pak aspiranata u postupku pregovora za pristup u EU se obavezuju prihvatanjem pravnih stečevina EU u širem tumačenju tzv. evropskih vrijednosti.

Rijetkima je poznato kako su izgledali dani realizacije nakane bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka u namjeri realizacije gore pomenutih vrijednosti, a čiji je sadržaj i sam doneseni zakon. 
Pravni osnov i evropsko uporište za OBAVEZU DONOŠENJA OVOG ZAKONA kao evropske stečevine jeste Direktiva EU iz 2008. godine. Ova Direktiva (pravna stečevina EU) prepoznaje i određuje kada sloboda govora postaje zloupotrijebljena vlastita proturječnost u namjeri veličanja, slavljenja i osporavanja međunarodno presuđenih djela protiv humanitarnog prava. 

E, upravo radnje negiranja genocida veličanja zločina, i slavljenje ratnih zločinaca jeste ono što je pravno biće zakona visokog predstavnika.

U jednom trenutku je bilo republičko-srpskoj strani sporno pravno uporište donesenog zakona, pa je savjetnica za vanjsku politiku u kabinetu člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda Ana Trišić Babić putem kancelarije visokog predstavnika zaprimila, a prethodno tražila, Direktivu EU iz 2008. koja je dio legislative EU, ali i svih onih koji pretenduju biti članom porodice sistema vrijednosti EU.

I sam član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je dobro upućen u sve ovo, no, sa zavjetom šutnje i on a i njegovi savjetnici u procesu manipulacije srpskog etnosa vješto taje ovu istinu, a vlastiti gnjev i nezadovoljstvo prinose spinovano kao neupitnu istinu.

Ne tako davno u jednom od svojih logoreičnih političkih eskapada Milorad Dodik (kao Vučić) je iz političkog offa dao nagovijestiti da mogući integracijski put BiH nije samo EU, svjesnom aluzijom na euro-azijsku uniju, pa sam sklon ustvrditi da aktuelna Dodikova politika jeste ciljano zaustavljanje bh. EU puta stavljanjem pod njegove tračnice eksplozivnu napravu nacionalističkog populizma.

Valja to prepoznati i u nakani sasjeći. Predugo je varao i vara zapadni svijet!

#BiH