Članak

Nastavlja se prepiska Nezavisnog odbora i Vlade FBiH, novi konkurs za direktora FUP-a još na čekanju

Na listi NO prvoplasirani je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH u drugom mandatu, koji je i favorit HDZ BiH čiji su ministri jedini i glasali za njega. 

SARAJEVO, (Patria) - Nezavisni odbor Parlamenta FBiH održao je danas sjednicu na kojoj je raspravljano o zaključku Vlade FBiH o ponavljanju konkursne procedure za direktora Federalne uprave policije, nakon što Vlada FBiH nije izabrala nijednog od kandidata s liste za direktora na sjednici 8. jula.

Kako je Patriji potvrđeno iz NO danas je usvojena odluka da se Vladi FBiH uputi pismo sa mišljenjem Nezavisnog odbora da Vlada nije trebala donositi zaključak već odluku, čime je navodno onemogućeno pravo kandidata za eventualno dalje poduzimanje pravnih koraka.

Jedan od sedam članova NO izdvojio je mišljenje i nije se složio da se Vladi FBiH šalje pismo.

Kako je Patriji nezvanično rečeno ovom prepiskom između NO i Vlade FBiH kupit će se malo vremena, ali će u konačnici biti raspisan novi konkurs.

„Dva kandidata sa stare liste već su otišla u penziju, Vlada FBiH je glasala i nije izabrala nijednog kandidata čime je konkurs okončan. Nema prepreke da se raspiše novi konkurs i mislim da će to biti vrlo bzo“, kaže izvor Patrije.

Vlada FBiH je 8. jula glasala o svim imenima s liste koju je dostavio NO još krajem aprila 2019. godine, ali nijedan kandidat nije dobio podršku Vlade FBiH. 

Na listi NO prvoplasirani je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH u drugom mandatu, koji je i favorit HDZ BiH čiji su ministri jedini i glasali za njega. 

Na listi je i Milan Galić, policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona koji je krajem marta 2021. godine ponovo imenovan na tu poziciju, Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a koji od juna 2019. godine obavlja dužnost direktora, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug i glavni inspektor u GP BiH, Ljuban Frljić, načelnik jednog od sektora Uprave policije MUP SBK, Mustafa Hujdurović, inspektor u FUP-u, i Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije

#BiH