Članak

Bajden u obraćanju naciji: Obavezao sam se da ću okončati rat u Afganistanu

Istakao je da se obavezao pred američkim narodom da će okončati ovaj rat.

(Patria) - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obratio se večeras naciji i svijetu nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana.

"Sinoć su u Kabulu Sjedinjene Američke Države okončale 20-godišnji rat u Afganistanu. Najduži rat u američkoj historiji. Također evakuirali smo 120.000 ljudi na sigurno. Taj broj je dvostruko veći nego što je većina stručnjaka mislila da je to moguće. Nijedna nacija, niti jedna nacija u historiji nije učinila ništa slično. Samo su Sjedinjene Države imale kapacitet i volju i sposobnost da to učine. Mi smo to učinili danas. Izvanredan uspjeh ove misije bio je zbog nevjerovatne vještine, hrabrosti i nesebične hrabrosti američke vojske i naših diplomata i obavještajnih radnika - rekao je Bajden.

Od marta smo se 19 puta obratili Amerikancima u Afganistanu, s više upozorenja i ponuda da im pomognemo da napuste Afganistan,

"Nakon što smo započeli evakuaciju prije 17 dana, izvršili smo početnu komunikaciju i analizu te smo identificirali oko 5.000 Amerikanaca koji su ranije odlučili ostati u Afganistanu, ali su sada htjeli otići - nastavio je.

Priznao je da oko 100 do 200 Amerikanaca ostaje u Afganistanu, ali je rekao da su mnogi od njih odlučili sami ostati.

"Zaključak je da je 90 posto Amerikanaca u Afganistanu koji su htjeli otići mogli otići. Za preostale Amerikance ne postoji rok. Ostajemo predani da ih izvučemo ako žele izaći. Državni sekretar Entoni Blinken vodi kontinuirane diplomatske napore kako bi osigurao siguran prolaz za svakog Amerikanca, afganistanskog partnera ili stranca koji želi napustiti Afganistan, rekao je Bajden.

On je rekao da su se talibani javno obavezali "emitiranjem na televiziji i radiju širom Afganistana" o sigurnom prolazu za sve koji žele otići, uključujući i one koji su radili zajedno s Amerikancima.

Istakao je da se obavezao pred američkim narodom da će okončati ovaj rat.

"Kad sam se kandidovao za predsjednika, obavezao sam se pred američkim narodom da ću okončati ovaj rat. Danas sam ispoštovao tu obavezu", rekao je predsjednik SAD.

Bajden je rekao da preuzima odgovornost za svoju odluku o povlačenju, ali je rekao da se "s poštovanjem ne slaže" s onima koji kažu da je trebao započeti masovnu evakuaciju ranije.

"Za one koji traže treću deceniju rata, pitam ih šta je vitalni nacionalni interes? Po mom mišljenju, imamo samo jedan a to je da moramo biti sigurni da se Afganistan više nikada ne može koristiti za pokretanje napada na našu domovinu - rekao je Bajden.

Predsjednik Biden obećao je da će nastaviti tragati za terorizmom širom svijeta, rekavši da će Sjedinjene Američke Države "ići za terorom tamo gdje je danas, a ne tamo gdje je bio prije dvije decenije".

- ISIL-K, još nismo završili s vama - rekao je Bajden, obećavši kako će SAD naplatiti cijenu ubijenih američkih vojnika za napad prošlog četvrtka u kojem je poginulo 13 pripadnika američke vojske.

Bajden je također rekao da se teroristička prijetnja metastazirala iz Afganistana širom svijeta, te da prijetnja od terorizma se nastavlja, ali se promijenila.

#Svijet