Članak

DRŽAVNI TERORIZAM Prošlo 25 godina od ubistva Nedžada Ugljena, ubica nikada nije otkriven

U nekadašnjem SDB-u, naime, pokrivao je jugoslovensku emigraciju u inozemstvu.

(Patria) - U sarajevskom naselju Aneks na današnji dan 28. septembra 1996. ubijen je Nedžad Ugljen, pomoćnik direktora Agencije za istrage i dokumentaciju (AID). Počinilac ubistva nikada nije pronađen. U javnosti je poznato da je zahvaljujući SDA i njihovom policijsko-pravosudnom sistemu ubica sakriven!

Mediji su pisali da je „istraga oko ubistva Ugljena “zaboravljena” u stolu kantonalnog tužioca Mustafe Bisića.“ Bisić je istragu držao u ladicama sedam godina. 

Na njegovo mjesto je u decembru 2003. došao tužilac Branko Šljivar i na mjestu glavnog kantonalnog tužioca bio je do 2009. godine. 

Ugljen je u Sarajevo došao iz Mostara, kao dokazani kadar nekadašnje Službe državne bezbjednosti.

U nekadašnjem SDB-u, naime, pokrivao je jugoslovensku emigraciju u inozemstvu. Nema, naravno, dovoljno prostora za detaljisanje, ali važno je prisjetiti se da je Ugljen - istraga je to utvrdila - znao da ga prate, čak je to tvrdio u nekoliko telefonskih razgovora, pa i tokom puta iz Mostara! Senadu Pećaninu, tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku Dana, na ulici je rekao čak i da se plaši da će biti ubijen. Kasnije se ispostavilo da je Ugljen na više mjesta izrekao istu tvrdnju, a na više adresa pohranio kasetu koju je snimio na KCUS-u, istog dana kada je Nedžad Herenda, također radnik AID-a, izronio iz šahta u koji je dospio nakon otmice koju su izveli također AID-ovci?!

Ovo ubistvo kao i mnoga druga neriješena mogu se tretirati kao državni terorizam, jer država nije dovoljno uradila da pronađe krivce ili korumpirani službenici nisu htjeli uraditi svoj dio posla. 

#BiH

Control a square in geometry dash lite You have to face many obstacles and deadly traps which can destroy your square. Let's jump over them!