Članak

VISOKO LETE Policija gola i bosa, bez zgrade, ali Vlada daje 25 miliona KM za helikopter!

Projekat je tada, kao i sada gurao Narod i pravda, a u sadašnjem stanju stvari još nisu reagirali iz SDP-a i Naše stranke.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Vlada Kantona Sarajevo dala je na današnjoj sjednici saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova KS na Elaborat o provođenju aktivnosti uspostave helikopterske jedinice, kao i za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe te jedinice.

Elaborat koji je sačinila radna grupa na čelu s vazduhoplovnim inžinjerom, pilotom i instruktorom letenja Omerom Kulićem sadrži kompletnu analizu procedura za nabavku i izbor helikoptera, potrebne opreme, servisa, dozvola, registracije, smještaja, kadrovskih rješenja, edukacije i plana finansiranja.

Ova stara-nova ideja Vlade KS od strane ministra MUP-a Admira Katice predstavljena je kao ispravljanje historijske nepravde!?

Kazao je da ne žele više biti u civilizacijskom zapećku.

„U svijetu je praksa da se sve letjelice kupuju putem kredita, te smatramo također da bi bilo najbolje i u ovom slučaju primijeniti isti način. Procjena je da će projekt koštati oko 25 miliona KM, gdje smo u budžetskom zahtjevu MUP-a KS planirali i sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora”, obrazložio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

No, jasno je svima da BiH helikopteri trebaju, ali kada je riječ o Kantonu Sarajevo situacija je potpuno drugačija. Čemu nabavljanje helikoptera, a nema obučenog kadra za upravljanje istim, a u isto vrijeme imamo policajce u starim uniformama, bez pancira čija nabavka nikad nije okončana, a nije izgrađena ni centralna zgrada (sjedište MUP-a) što je ipak bila veća potreba. 

Ali politika tjera svoje. U nezasitoj želji da se voze helikopterom pravdaju se pričama kako samo Sarajevo nema helikopter, a svi glavni gradovi imaju. Ali ne pojašnjavaju kako helikopter može biti prioritet prije osiguranja adekvatnih uslova za rad, sjedišta policije KS već su raštrkani na nekoliko lokacija, vrlo često i neuslovnim za normalan rad.

Policajci glavnih gradova širom Evrope imaju fantastičnu opremu, osiguranja, pancire, smjene, ljudsko dostojanstvo...To se teško može reći za pripadnike MUP-a KS. Pa pripadnici ove policije nosili su uniforme koje krše Ustav Federacije Bosne i Hercegovine! Eto, i po tome smo jedinstveni. Oni koji provode zakone krše ih!

Sjetimo se da je još u Vladi šestorke ovaj projekat prezentiran, ali se ubrzo ova Vlada i raspala, dijelom i zbog nabavke helikoptera s kojom se npr. nikako nije slagao SBB koji je tada bio dio većine.

Projekat je tada, kao i sada gurao Narod i pravda, a u sadašnjem stanju stvari još nisu reagirali iz SDP-a i Naše stranke.

Građani moraju biti svjesni da 25 miliona KM nisu sredstva koja će biti dovoljna, jer održavanje helikoptera, čak i kada ne leti, na mjesečnoj osnovi koštat će mnogo porezne obveznike.

Ova nepotrebna nabavka i trošenje budžetskih novaca u vrijeme epidemije i jednih od najtežih godina za ekonomiju pravdaju i činjenicom da je helikopter potreban i zbog nedavnih dešavanja kada Milorad Dodik nije dao saglasnost za podizanje helikoptera OSBiH za gašenje požara.

Dalje nisu pojasnili kakav to helikopter nabavljaju, jer helikoper za policijske svrhe potpuno je različit od onih koji mogu gasiti požare. To znamo i jer helikopteri EUFOR-a ne mogu gasiti požar, već samo vršiti izviđanje. 

Za sada znamo da imamo zainteresirane proizvođače od Rusije do Amerike i iz cijele Evrope. Tvrde tender će biti međunarodni, javan i transparentno vođen.

Kao ni 2019. ni danas nam nisu pojasnili da li je možda 'struka' trebala racionalno razmisliti i ojačati FUP, a ne potrošiti 25 miliona KM i koliko će još koštati održavanje letjelice.

Zašto KS nabavlja helikopter i kako misliti letjeti u drugom kantonu? Sva pitanja su nerazjašnjena, a kako je sam rekao Katica ovom poslu prilazi menadžerski!

Tako će menadžerski građanskim novcima nabavku hangara platiti oko pet miliona KM, školovanje pilota oko milion KM, a cijena helikoptera oko 21 milion KM, dok policajci skoro goli i bosi rade svoj posao u tri četiri zgrade koje nisu uslovne i ne zadovoljavaju minimum standarda. 

#BiH