Članak

DA LI JE ZA KORUPCIJU ILI NE Galić ne da ostavku, ali zato mora ponoviti testiranje kadeta

Iako su završena testiranja i bodovanja, konačna lista od 150 kandidata nije završena niti objavljena.

Piše: Amra Vrabac

Konkursna procedura prijema 150 kadeta od čega 125 policajaca i 25 mlađih inspektora (54 Bošnjaka, 49 Srba, 47 Hrvata) u Graničnoj policiji BiH još uvijek nije okončana, iako u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću potvrditi šta će biti konačni epilog ovog konkursa.

Iako su završena testiranja i bodovanja, konačna lista od 150 kandidata nije završena niti objavljena.

Prošlosedmična akcija Konak u kojoj je SIPA-a po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila jednog od članova Komisije za prijem kadeta Rejhana Rakovića pod sumnjom da je uzeo veću količinu novca od nekoliko kadeta kako bi bili primljeni, uzdrmala je ovu policijsku agenciju kojom u drugom mandatu rukovodi Zoran Galić bliza HDZ BiH.  

Osim Rakovića uhapšen je još jedan uposlenik GP BiH i treća osoba koje nije vezana za ovu policijsku agenciju.  

Iako se već godinama govori o kompromitiranim konkursima za prijem kadeta u GP BiH, te su upozorenja stizala od samog raspisivanja konkursa da se unaprijed znaju kandidati izostala je svaka reakcija Zorana Galića. On je imenovao komisiju u kojoj su osim Rakovića bili Đorđo Kusmuk i Ivica Sabljo. Njih dvojica prema sada dostupnim informacijama nisu osumnjičeni za neko krivično djelo. Galić nije ispitao ni ulogu svog pomoćnika Dragana Kulića, za kojeg se tvrdilo kako navodno ima pripremljen spisak kadeta koji moraju proći.

No, da li je Raković mogao djelovati sam u cijelom ovom procesu? Teško.

Na ruke direktora policijskih agencija i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića u dva navrata (mart i juli 2021.) je stiglo alarmirajuće pismo o namještenom konkursu, sa tačno preciziranim imenima i prezimenima kandidata kojima su dodavani bodovi, drugima oduzimani, a među kandidatima je i nekoliko djece uposlenika GP BiH.

Na zvaničan upit da li će direktor GP BiH pokrenuti proceduru poništavanja konkursa nakon akcije Konak i kompromitacije cijelog procesa dobili smo neodređen odgovor.

„Obavještavamo Vas da je u tijeku istraga, radi čega ne možemo detaljnije komentirati“, naveli su iz GP BiH.

Galić je umjesto odgovara javnosti održao Kolegij na kojem su dali podršku „borbi protiv korupcije“, a posebno u vlastitim redovima. Upravo Galić kao pravnik trebao bi poduzeti konkretne poteze u vezi konkursa koji ima sve elemente najvišeg stepena korupcije i to unutar jedne od najvažnijih državnih policijskih agencija.  

Predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH Dragan Krvavac koji je i nekadašnji predsjednik Sindikata GP BiH kazao je da bi se konkurs trebao nastaviti, a da svi oni koji se svojim postupkom ogriješili od zakon odgovaraju pred sudom. 

Upravo je sin Dragana Krvavca jedan od kandidata na ovom konkursu za kojeg je tražena provjera fizičke spremnosti uz još nekoliko djece uposlenika, kao i za nekoliko kandidata koji su ispali iako su imali dobre rezultate na testovima posebno fizičke spremnosti.

Interesantno je da Krvavac nije pozvao direktora Galića da imenuje novu komisiju koja će ponoviti testiranja prijavljenih kandidata čime bi se ublažila nastala šteta i poslala poruka kako je rukovodstvo GP BiH zaista spremno boriti se s korupcijom. To bi bio jedini ispravan potez Galića ukoliko ne poništi sporni konkurs. Sve drugo bit će shvaćeno kao podrška nezakonitom djelovanju i koruptivnim aktivnostima.  

Neki od članova Nezavisnog odbora PS BiH s kojima smo razgovarali smatraju da je ovo hapšenje nanijelo veliku štetu Graničnoj policiji BiH ali i otvorilo pitanje odgovornosti Galića kao direktora.

„On bi morao kao odgovorna osoba poduzeti sve kako bi se ovaj konkurs legalizirao koliko je to moguće u cijeloj situaciji. Prvo promijeniti Komisiju koja može ponoviti proceduru testiranja prijavljenih kandidata kako bi svi imali jednake šanse, a formirati još jednu komisiju koja će pratiti te aktivnosti i tako smanjiti šanse za moguće nezakonitosti. U toj drugoj komisiji trebali bi biti i članovi koji nisu uposlenici GP BiH već Ministarstva sigurnosti BiH“, kaže jedan od članova.

Predsjednik NO PS BiH Enes Obralija kazao je za Radiosarajevo.ba kako je akcija Konak profesionalno izvedena ali da je nesumnjivo nanijela štetu ugledu policijskih agencija države i ne smije završiti tek tako.

"Apsolutno sam uvjeren da direktor Granične policije treba donijeti odluku da se poništi ovaj konkurs zbog kompromitiranosti procesa izbora kadeta. Također, mišljenja sam da direktor Granične policije Zoran Galić treba da podnese ostavku iz moralnih razloga, jer je on čovjek koji je potpisao odluku o formiranju komisije koja je odlučivala u ovom slučaju. Ako je Bosna i Hercegovina na euroatlantskom putu, gdje treba da postoji nulta stopa tolerancije na korupciju, onda nema dileme. Ujedno mislim da se to neće dogoditi jer nismo na tom stepenu razvoja kao društvo. Moralne vrijednosti su narušene", ističe Obralija.

No, prema svemu sudeći Galić nema namjeru podnijeti ostavku, iako je proteklih godina bilo više afera u GP BiH od nestanka municije i opreme iz skladišta, spornih činovanja, isplata stimulacija, prodaje i korištenja vina jednog od uposlenika GP BiH koje se dijeli kao poklon, uništavanja opreme, incidenata sa hrvatskim graničarima koje je Galić pokušao minimizirati, do Galićeve diplome koju je stekao u Srbiji. Još nikada nismo dobili odgovor s kojom diplomom je Galić prvi put imenovan na čelo GP BiH. U međuvremenu Galićeva akdemska karijera išla je unazad pa je od „doktora nauka“ došao do diplomiranog pravnika.

#BiH