Članak

Zapadni Balkan u fokusu Vijeća Evrope

Sastanku prisustvovali i parlamentarci iz BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovali su, u online formatu, na četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje je održano od 27. do 30. septembra ove godine.

Tokom zasjedanja parlamentarcima su se obratili predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides, predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, te zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

Parlamentarci iz država članica PSVE u okviru rasprave o aktuelnim pitanjima diskutirali su o temi „Zapadni Balkan između demokratskih izazova i evropskih težnji: koja je uloga Vijeća Evrope“. U diskusijama na ovu temu prepoznati su konkretni problemi u zemljama ove regije, kao i očekivanja u vezi sa pronalaskom modaliteta za unapređenje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava. Također se govorilo o postignutom progresu u različitim sferama u proteklom periodu. S tim u vezi, poslanici su izrazili očekivanje da će naredni period biti obilježen transparentnim dijalogom, te ekonomskim i političkim prosperitetom u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Učesnici jesenjeg zasjedanja PSVE diskutirali su o izvještajima posmatračkih misija o parlamentarnim izborima u Armeniji, Bugarskoj i Moldaviji, kao i o nedavnom sukobu između Armenije i Azerbejdžana, te usvojili niz preporuka s ciljem ublažavanja humanitarnih posljedica kako bi se krenulo prema procesu uspostave stabilnog mira i kontinuiranog procesa pomirenja.

Rasprava o hitnim pitanjima imala je u fokusu posljedice koje trenutna situacija u  Afganistanu reflektuje na Evropu. Naglašeno je da države članice Vijeća Evrope trebaju raditi na postizanju koherentnog, koordiniranog i usklađenog odgovora međunarodne zajednice, kao jedinog mogućeg načina rješavanja trenutnih, kao i budućih pitanja u vezi sa situacijom u Afganistanu.

Jedan od centralnih događaja zasjedanja bio je panel na visokom nivou na temu prava na sigurnu, zdravu i održivu okolinu. Prezentirano je sedam izvještaja koji analiziraju trenutne goruće probleme, ali i najbolje prakse očuvanja životne sredine u državama članicama. Naglašena je važnost podizanja svijesti o ovom pitanju, što bi, kako je rečeno, trebalo rezultirati konkretnim koracima u zakonodavstvu, politici i praksi širom Evrope. PSVE je predstavila Nacrt dodatnog protokola na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, čije bi usvajanje pravo na siguran, čist, zdrav i održiv okoliš učinilo obavezujućim u svim zemljama koje ratificiraju ovaj Protokol.

Članovi PSVE glasali su za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava. Iz Republike Moldavije izabrana je Diana Scobioală, iz Češke Republike Katerina Šimáčková, te iz Ruske Federacije Mikhail Borisovich Lobov.

Nagrada Václav Havel za ljudska prava, kojom se odaje počast izuzetnim dostignućima civilnog društva u odbrani ljudskih prava, dodijeljena je bjeloruskoj aktivistkinji za ljudska prava Mariji Kalesnikavi.

Naredno zasjedanje PSVE biće održano od 24. do 28. januara 2022. godine.

#BiH