Članak

Cikotić o 'Pandora papers': Upaljen je alarm, bavimo se time u okviru naših nadležnosti

Nova runda dokumenata i objava nazvana je „Pandora papers“ odnosno „Pandorini papiri“, a na analizi više od 2,94 terrabayta podataka

(Patria) - Prema istrazi koju je vodio ICIJ (Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara) otkrivene su nove malverzacije uz pomoć offshore kompanija, a ovog puta se radi o svjetskim liderima, političarima, poznatim ličnostima. 

Nova runda dokumenata i objava nazvana je „Pandora papers“ odnosno „Pandorini papiri“, a na analizi više od 2,94 terrabayta podataka, 11,903,676 fajlova i podataka iz 14 izvora, a na njoj je radilo 650 novinara.

I ovoga puta sa na listi i osobe iz BiH, spominje se šest firmi.

Tako se navodi da je bosanskohercegovački inženjerski gigant “Energoinvest”, koji je izgradio elektroenergetsku mrežu između Albanije i Kosova, uplatio milione eura maloj konsultantskoj firmi sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na čijem je čelu albanski biznismen s političkim vezama, pokazuju dokumenti.

BIRN je došao u posjed registracijskih dokumenata te kompanije u sklopu kolekcije dokumenata poznatih kao “Pandora papers”, koji su procurili u Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), te su podijeljeni sa stotinama novinara u 117 zemalja.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić danas je komentirao najnovije objave.

„Mislim da je to jedna vrsta alarma da kriminal ne poznaje granice. I izazov sistema sigurnosti je da svojom funkcionalnošću dosegne veći nivo saradnje. Ja neću špekulirati o navodima, pitanje je koliko su te tačne tvrdnje, i šta će dodatna istraživanja pokazati. Ali ono što želim kazati jeste da ljudi, pojedinci ili organizirane grupe koje učestvuju u mehanizmima organiziranog kriminala i aktivnostima organiziranog kriminala po pravilu sarađuju na daleko višem nivou, reaguju znatno brže i efikasnije, nego institucije koje se bave protiv toga“, kazao je Cikotić.

Na pitanje hoće li se on lično baviti ovim problemom kazao je da se već bavi time u mjeri nadležnosti koje ima Ministarstvo sigurnosti.

#BiH