Članak

Obračun s kriminalom u Binasu na čekanju, nova uprava s teretom prošlosti

Žele novi kredit iako ni prethodni nisu vraćali

Piše: Ernad Metaj


Kriza u Binasu gdje proizvodnja već mjesecima stoji i agonija radnika koji traže tri plaće i topli obrok će još potrajati. Smjena uprave pretvorila se u svojevrsni cirkus u kojem svako skida odgovornost sa sebe, a u sjeni toga ostaje i dalje priča o kriminalu koji u ovoj firmi tek treba istražiti. Predstavnici radnika koji su preko granskog sindikata “pogurali” imenovanje nove uprave u njoj vide spas, u stručnim i dobro obaviještenim krugovima sumnja da se iza svega krije novi pokušaj prikrivanja kriminala što bi u konačnici moglo rezultirati potpunim gašenjem sadašnjeg Binasa.

Vladi su iz sindikata predložili upravu u sastavu Muris Šupić, v.d. direktora, Faruk Jusufspahić za izvršnog direktora proizvodnje i Jasmin Pandžo za izvršnog direktora finansija što bi za njega bio povratak u poznatu fotelju. Vlada je dala prethodnu saglasnost za imenovanje Šupića o čemu je Patria pisala, ali imenovanje je zapelo na Nadzornom odboru jer su u Vladi, a čini se i u sindikatu novom v.d. direktora pogriješili ime. Umjesto Murisa imenovan je Muriz, zbog čega je Nadzorni odbor tražio da se greška ispravi. 

Dok se rješavaju proceduralne zavrzlame u firmi je konfuzija. Za Patriju je Šupić rekao da još nije zvanično preuzeo funkciju, ali priznaje da je već sugerisao nova, ili bolje reći stara kadrovska rješenja. Tražio je da se u firmu vrati Amra Borić, kćerka bivšeg direktora Adema Huskića koji su voljeli poslovati preko posrednika za što je Binas masno plaćao provizije. Na svojoj facebook stranici sindikat se ograđivao od prošlog teksta Patrije tvrdeći da iza svega stoji obračun Nadzornog odbora sa Huskićem. Njegovoj kćerki koja je svojevoljno ranije napustila firmu još uvijek aktuelna uprava Binasa danas nije dozvolila ulazak u fabriku, a o svemu će biti obaviješteni i svi nadležni organi i institucije.

- Ja jesam predložio da se Borić vrati u firmu jer je bivša uprava na pripremi inspekcijskog nadzora angažirala pripravnicu  kojoj je potrebna stručna pomoć. Mene jeste nekad u firmu doveo Adem Huskić, ali on je prošlost i njegov uticaj na dešavanja u Binasu se preuveličava. Ako iz vlade tvrde da sam direktor kojeg je sindikat predložio neka tako bude, ali ja sam tu, jer sam smatrao da nije u redu bježati od odgovornosti u trenutku kada je preko sindikata inicirano spašavanje Binasa, rekao nam je Šupić.

Patria je u prošlom tekstu pisala da se SIPA  zainteresovala za ugovore po kojima Binas treba izvršiti poravnjanja sa jednom egipatskom kompanijom stara desetak godina. Navodno to je ostao nezavršeni posao iza Borić. Nakon njenog odlaska već posrnuli Binas je morao spašavati i kredibilitet kod inostranih kupaca o čemu svjedoče velika kašnjenja avansiranih isporuka za Poljsku i Tursku. Turski partneri su čak u pismu naveli kako su više puta iz Binasa dobijali lažne informacije o procesu izdavanja izvozne dozvole, što je tek nedavno uz podršku resornog ministarstva riješeno.

Ono što nije riješeno su pokretanje proizvodnje i isplata dugovanja radnicima.

- Ja sam imao svoje uslove pod kojima vjerujem da Binas može krenuti u revitalizaciju. Od vlade smo tražili sedam miliona maraka i obećano nam je da će to biti implementirano preko Razvojne banke F BiH, rekao nam je Šupić.

Prema informacijama Patrije sastanci u Razvojnoj banci su nakon toga dva puta otkazani. Tamo Binas već ima oko 6,1 miliona duga. Kredit koji je već jednom reprogramiran se ne vraća, a procjene kažu da se samo na kamatama i reprogramu stvorilo oko 700.000 maraka dodatnih obaveza. Novi aranžman sa Razvojnom bankom za one koji su predložili novu upravu je cijena nemara Vlade F BiH koja se ogleda u lošem nadzoru poslovanja.

- Svjestan sam ja da je Vlada F BiH i ranije pomagala Binasu i da se iz njihove perspektive čini kao da su sipali vodu u bure bez dna. Ali ovo je njihova firma i moramo svi zajedno biti svjesni njenog značaja za Bugojno i F BiH, rekao je Šupić.

Za sada spremnost vlade da istinski pomogne čini se ipak samo deklarativna. U suprotnom dio problema Binasa mogao bi biti riješen uplatom duga koji Pretis iz Vogošće ima prema ovoj kompaniji, posebno jer su i budući Pretisovi poslovni aranžmani vezani za saradnju s Binasom. Umjesto toga koplja se lome oko instaliranja nove uprave, ako se tako može nazvati jer je uglavnom riječ o ljudima koji su već imali značajnu ulogu u Binasu. Posebno je interesantno da se u finansije želi vratiti na početku pomenuti Pandžo koji bi prema dostupnim dokumentima Patrije prije toga trebao objasniti mnoge nelogičnosti koje su u međuvremenu isplivale na površinu. Mnoge stvari ukazuju da finansijski izvještaji svih prethodnih godina ne odražavaju stvarno stanje u Binasu. Da budemo precizniji Patriji je rečeno da vjerovatno niko ne zna tačno finansijsko stanje, a po knjigama Binas je već za stečaja jer su gubici pojeli kapital.

#BiH