Članak

Petev objavio spisak: Puno mi znači što je dozvoljen puni kapacitet stadiona

Vrlo je moguće da nastavimo na isti način

(Patria) - Nakon što je objavljen spisak reprezentacije BiH za utakmice protiv Finske i Ukrajine u finišu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, selektor Ivaylo Petev je na konferenciji za medije odgovarao na pitanja novinara.

Na pitanje da li će i koliko biti promjena u predstojeće dvije utakmice, Petev je odgovorio:

“Vrlo je moguće da nastavimo na isti način. To je jednostavno i obično, ali naravno da ćemo tražiti novih stvari. Bitno je da smo mi spremni, koncentrisani u svakom trenutku utakmice i izgledamo još bolje u odnosu na prošle dvije utakmice.”

Na pitanje koji je protivnik lakši između Finske i Ukrajine, Bugarin je ponudio očekivan odgovor.

“Lakši neće biti nijedan. Znamo da će biti teške utakmice, najbitnije je da se spremimo i da pobijedimo”, istakao je Petev.

Temmu Pukki je u prošlosti zadavao velike probleme Zmajevima, a selektor se nada da će ovaj put odbrana biti na nivou.

“Moramo izgledati jako čvrsto i dobro i pogotovo obratiti pažnju na Pukkija. Nadam se da će odbrana odraditi dobar posao i da neće dati puno prilika da se on nađe u nekim boljim situacijama”, dodao je on.

Ovaj put na spisku nema Marija Vrančića. Veznjak Stokea je na prošlo okupljanje konačno bio pozvan, ali je potom otpao zbog povrede…

“Ovi su igrači pokazali da zaslužuju biti tu. Žao mi je što je prošli put imao pvredu i nije mogao biti tu. Puno igrača je u kadru i kad mislim da neki igrač može pomoći, on će biti svakako tu. Vraćaju nam se igrači koji nisu bili tu prošli put. Sad ne mislim na Ukrajince, fokus je na Finskoj, a poslije ima vremena da pripremimo i drugu utakmicu”, rekao je Petev.

Na pitanja na osnovu čega temelji svoj optimizam i zašto na spisku nema Nemanje Bilbije, vjerovatno najboljeg igrača domaćeg prvenstva, Petev je rekao:

“Optimista sam od prvog dana jer znam da imamo jako kvalitetne igrače. Ovo što imamo u ekipi mi daje dodatni optimizam, a ja pratim Premijer ligu i znam šta ima u svakom klubu. Idemo dalje s ovim igračima, a ako bude prilike ja ne mogu reći da neću nikog pozvati. Mislim da su ovi koje sam pozvao najbolji i zato su tu.”

O promjenama u formaciji Finske…

“Fudbal se mijenja svaki dan i možda su Finci zbog onih 4:1 protiv nas i promijenili formaciju. Najbitnije je kako ćemo mi igrati, a ja sam siguran da ćemo odraditi dobar posao i uzeti tri boda, koja su najbitnija u tom trenutku.”

Za kraj je Petev upitan o velikoj podršci navijača koja se očekuje, pošto je dozvoljeno da stadion bude pun, te da li će biti promjene taktike i postavke povratkom Pjanića i Krunića.

“Puno mi znači da će biti pun kapacitet stadiona na raspolaganju. Protiv Kazahstana su nas navijači podržavali od prvog do zadnjeg minuta i pomoći će nam i ovaj put. Jedva čekam to da doživim jer dosad sam to gledao samo na TV. Taktika se mijenja u svakom trenutku utakmice i bitno je da uvijek znamo šta treba uraditi. Nadam se da ćemo biti čvrsti, izgledati još bolje i pokazati šta znamo”, zaključio je Petev.

Na spisku selektora Peteva nalaze se sljedeći nogometaši:

- golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli) i Kenan Pirić (Atromitos)

- odbrana: Branislav Cipetić (Lokomotiva), Mateo Sušić (Cluj), Jusuf Gazibegović (Sturm), Sead Kolašinac (Arsenal), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Anel Ahmedhodžić (Malmo), Dennis Hadžikadunić (Rostov), Siniša Saničanin (Partizan), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Aleksandar Jovičić (Gorica) i Ajdin Nukić (Tuzla City)

- vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Rade Krunić (AC Milan), Miralem Pjanić (Bešiktaš), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Gojko Cimirot (Standard Liege), Elvis Sarić (Gorica), Miroslav Stevanović (Servette), Adi Nalić (Malmo), Almedin Ziljkić (Olimpija) i Sanjin Prcić (Strasbourg)

- napad: Edin Džeko (Inter), Luka Menalo (Dinamo Zagreb), Ermedin Demirović (Freiburg) i Smail Prevljak (Eupen).

#Sport