Članak

Dodik i Čović varaju EU i SAD, ili međunarodna zajednica opet vara BiH

Sve po Ustavu.

Piše: Ernad Metaj


Važno je da nema više varanja, poručio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka sa „prijateljem“ predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Samo par sekundi kasnije Čović je na viši nivo podigao kultnu izjavu bivšeg premijera F BiH Nedžada Brankovića, "sve je po zakonu". Na pitanje podržava li Dodikove najave o rušenju Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje odgovorio je „podržavam sve ono što je u skladu s Ustavom“.

„Sve po Ustavu“, je čini se novi sinonim za rušenje institucija BiH, a što nije ništa drugo nego nastavak varanja građana ove države da im „nositelj evropskih vrijednosti“ iskreno želi budućnost u EU. Do tamo nas mogu dovesti samo funkcionalne institucije, a što je prema riječima direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorst osnovni cilj EU. Ono što je Eichhorst zaboravila istaći je da su upravo Čović i Dodik većinu tih institucija učinili neefikasnim. One njima služe za ostvarivanje ličnih interesa, a ne za dobrobit građana na čemu insistira EU.

Ovih dana je nakon zabrinutosti evropskih parlamentaraca upravo Eichhorst tvrdila da Dodik još nije prešao crvenu liniju. Prema tome mogao bi se izvući pogrešan zaključak da EU podržava kršenje zakona što se već desilo kroz odbijanje dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih zločina. Prije bi se stav Eichhorst mogao posmatrati kao pokušaj kupovine vremena od strane međunarodne zajednice koje u pravilu skupo plate građani BiH. Najskuplju cijenu oklijevanja, ili nesposobnosti EU i njenih partnera da kontrolišu procese platili su stradali u srebreničkom genocidu. Svima je bilo jasno šta se sprema, ali su (za)varali žrtve i svjetsku javnost.

Za razliku od Eichhorst mnogo je onih koji vide i znaju da je Milorad Dodik prešao crvenu liniju sa jasnom namjerom da potpuno destabilizira BiH i stvori pretpostavke za nezavisnost RS-a. Na to je upozorio i David Kanin, profesor na međunarodnim studijama Univerziteta Johns Hopkins u Sjedinjenim Državama koji je radio i kao viši analitičar za CIA.

- On rizikuje da mu to može proći, i prolazilo mu je sa svim drugim. Ima dobar razlog da vjeruje da će to biti slučaj. Ne vidim nikakva pomjeranja u evropskim prijestolnicama niti da Sjedinjene Države rade išta po ovome pitanju. On ide naprijed koliko god može, korak po korak, istakao je Kanin u razgovoru za Slobodnu Evropu.

Pri tome je istakao i uvjerenje da će doći do neke vrste sukoba na Balkanu iako svi tvrde da mir nema alternativu. Njegov skepticizam prema efikasnosti i iskrenosti međunarodne diplomatije je baziran na činjenici i da je BiH 2009. imala „posljednju šansu“ za ustavne reforme i stvaranje funkcionalnih institucija kada se pregovaralo u Butmiru. Deset godina nakon toga institucije ne funkcionišu, istina političari i funkcioneri primaju plaće, a pregovarači iz SAD-a i EU favorizuju one koji su ih doveli dotle.

Srećom licemjernost međunarodne zajednice ovog puta, bar za sada, nije prošla kod političkih partija u Sarajevu koje su smogle snage da zajednički brane principe bez kojih BiH ne može opstati, poput formiranja dvije etničke izborne jedinice u F BiH. Te stranke trebaju istrajati na tome da Milorad Dodik konačno bude sankcionisan jer je najradikalniji u destabilizaciji BiH. Popuštanja ovoga puta ne smije biti, jer bi se time samo ojačale secesionističke težnje. Iza HDZ-a i SNSD-a ipak stoji manja snaga od one koju iza sebe ima blok probosanskih stranaka, a što se u demokratskom svijetu ne bi smjelo ignorisati.

Važno je da više nema varanja kao što kaže Čović. Po Ustavu promjena uređenja BiH se može realizovati samo u Parlamentu BiH. Sve ostalo je varanje koje jedino skupo mogu platiti građani ove države. Bez jasne poruke da će separatizam biti kažnjen novi visoki predstavnik bi opet mogao samo uraditi ono što i danas, pokloniti se žrtvama u BiH. Varaju Čović i Dodik EU i SAD pričom da muslimani žele svoju državu, samo traže opravdanje za svoje nečasne radnje.

#BiH