Članak

Opozicija iz RS-a nakon sastanka: Šarović diplomatama poručio da ne znaju s kim imaju posla

“Bili su šokirani. Mnogo su manje šanse za promjenu Izbornog zakona nego što misle. Poručio sam im da se naoružaju velikim strpljenjem”.

SARAJEVO, (Patria) - Mirko Šarović, predsjednik SDS-a kazao je nakon sastanka u Delegaciji EU sa američkim i evropskim diplomatama da njegovoj stranci nije problematično brisanje etničkih prefiksa sa izbora za članove Predsjedništva BiH.

“Razgovarali smo o opštoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Željeli su čuti kako je mi vidimo. Ponovili smo stvari da je Izborni zakon vrlo važan za evropski put BiH jer je to jedan od uslova i prioriteta EU. Vlast sve čini da se to ne desi. Nemamo problem da se u izmjene Izbornog zakona ide u manjem paketu. Oni nastoje da dođu do rješenja implementacije Sejdić-Finci. Ja sam im rekao da će se načekati mnogo, da oni ne znaju s kim imaju posla. Ja sam im rekao da oni imaju posla sa lažovima koji im godinama lažu, a oni (međunarodna zajednica op.a.) vjeruju u sve sto im govori. Ako dođe do promjena, makar i minimalnih, bio bi uspjeh", kazao je Šarović.

Naveo je kako su njegove riječi “šokirale” predstavnike međunarodne zajednice nakon što ih je upozorio da vladajuće stranke ne žele tehničke izmjene i unapređenje izbornog procesa. 

“Bili su šokirani. Mnogo su manje šanse za promjenu Izbornog zakona nego što misle. Poručio sam im da se naoružaju velikim strpljenjem”.

Lider PDP-a Branislav Borenović istakao je da oni, kao opozicione stranke, će ići na pobjede na izborima.

"Vidimo da ovdje nema političke volje da se promijeni Izborni zakon. Bez obzira na njihovo lažno prikazivanje da hoće da se nešto promijeni neće nas spriječiti da pobijedimo na izborima. Incko je bespotrebno nametnuo zakon koji je trebao da bude naš produkt i daje vjetar u leđa hušačkim retorikama SDA i SNSD-a. Najveći strah od EU imaju lideri vladajuće koalicije jer znaju da je EU uređena vladavinom prava. Očekujem da će ljudi koji žive u ovoj zemlji donijeti pravilnu odluku u oktobru iduće godine", rekao je Borenović.

#BiH