Članak

GO SDP BiH razmatra aktuelnu političku situaciju

Jedna od tačaka dnevnog reda je i aktuelna politička situacija u BiH, a GO danas će zauzeti stav i oko principa izborne reforme. 

ZENICA, (Patria) - Sjednica Glavnog odbora SDP BiH održava se danas u Zenici. 

Jedna od tačaka dnevnog reda je i aktuelna politička situacija u BiH, a GO danas će zauzeti stav i oko principa izborne reforme. 

Dokument koji je načelno usaglašen između SDP BiH, SDA i DF-a i koji je ponuđen i drugim parlamentarnim strankama iz FBiH sadrži određene principe. Jedan od njih odnosi se na indirektan izbor članova Predsjedništva BiH, ali u protekla dva dana koliko traju razgovori sa američkim i EU diplomatama isključena je ta mogućnost kao i asimetričnog rješenja da se članovi iz FBiH biraju na jedan, a član iz RS-a na drugi način.

Isto tako odbačena je svaka mogućnost uvođenja dvije izborne jedinice u FBiH, što je nakon jučerašnjih sastanaka sa drugim predsjednicima stranaka opozicije u Državnom parlamentu naglasio predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

"Ono što bih izvukao kao zaključak je da smo vrlo precizno dobili informaciju da se ne razmatra opcija indirektnog izbora članova Predsjedništva, da je na stolu direktan izbor i neke konkretne pokazatelje ukidanja etničkog prefiksa u kandidaturi za članove Predsjedništva kao i kod izbora delegata u državni dom naroda. O federalnom domu naroda i Vijeću naroda RS nije bilo govora niti je bilo govora o drugim deblokadama", kazao je Nikšić. 

Nikšić je istakao kako je opozicija spremna učestvovati u razgovorima kako bi se došlo do određenog rješenja. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović insistirao je prilikom susreta sa diplomatama međunarodne zajednice da se u razgovore uključi i opozicija. U petak su održani sastanci i sa opozicijom iz RS-a koja je upozorila da će vrlo teško doći do promjene Izbornog zakona.

U promjenu Izbornog zakona uključeni su eksperti Venecijanske komisije, a ako bude potrebno uključit će se i domaći eksperti. 

#BiH