Članak

Vlada KS na mukama: Subvencije za plin upitne, moraju osigurati alternativu za Toplane-Sarajevo

Ukoliko Vlada KS ne bude mogla subvencionirati dalje povećanje cijene, građani bi već prvi januarski račun trebali platiti 40 posto skuplje. 

SARAJEVO, (Patria) – Vlada KS će na sljedećoj sjednici zauzeti zvanični stav oko poskupljenja gasa koje je najavljeno iz Energoinvesta prema Sarajevogasu. Potvrdio je to danas ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.

Iako je Vlada KS subvencionirala ranije poskupljenje (novembar i decembar) kako građani ne bi plaćali veće račune, za sada nema potvrde da će Vlada moći nastaviti sa daljim subvencijama.

“Iduća godina, pogotovo prvi kvartal bi bio veliki udar na građane Kantona Sarajevo. Tačno je da imamo najavu da će Vlada FBiH s distributerima gasa ići sa povećanjem cijene za 15 posto. Sa postojećih 23,5 posto koliko je bilo u novembru, ovo je veliko povećanje”, kazao je Hadžiahmetović.

U aprilu je održan sastanak sa svim relevantnim akterima, a Vlada FBiH i resorni ministar Nermin Džindić tada su rekli da neće biti povećanja cijene do kraja godine. Međutim, prvo poskupljenje je bilo u novembru, a drugo je najavljeno za početak 2022. godine. 

"Ide se na novih 15 posto. Ono što je kritičnije od poskupljenja je što se Sarajevogasu najavljuje da nećemo imati dovoljne količine plina u januaru i februaru, da će nam smanjiti oko 20 posto plina. To znači da 20 posto područja u KS neće imati grijanja, to znači da ćemo za Toplane morati rješavati alternativne načine. Znamo koliko je otišla cijena goriva i mazuta, zrak je tada zagađeniji. Povećanje cijene nam se kaže dan prije, zar ne bi trebalo makar mjesec dana upoznaju i kažu bit će od tada i tada povećanje. Ovo je jako teška situacija, ali mislim da nećemo biti u potpunom kapacitetu da odgovorimo što se tiče cijene, ali hoćemo sve što se tiče sistema grijanja da bude kako treba", kazao je Hadžiahmetović. 

Ukoliko Vlada KS ne bude mogla subvencionirati dalje povećanje cijene, građani bi već prvi januarski račun trebali platiti 40 posto skuplje. 

#BiH