Članak

Muzur predstavio deset projekata koji će unaprijediti kvalitet života stanovnika općine Ilidža

Kada je riječ o Budžetu Općine Ilidža za 2022. godinu koji je veći od 38 miliona KM on je razvojni, a preko 50 posto budžeta je koncentrisano na kapitalne ulaganja i investicije.

SARAJEVO, (Patria)  - Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur danas je predstavio niz projekata koji će se realizirati u periodu 2022-2024. Riječ je o deset projekata koji će potpuno preobraziti izgled općine Ilidža. 

Kada je riječ o Budžetu Općine Ilidža za 2022. godinu koji je veći od 38 miliona KM on je razvojni, a preko 50 posto budžeta je koncentrisano na kapitalne ulaganja i investicije.

Muzur je istakao da je veliki broj projekata iz oblasti saobraćaja realiziran u 2021. godini. Iskoristio je priliku da napomene da je Rustempašina ulica otvorena za saobraćaj od novembra zbog rekonstrukcije tramvajske pruge, te će nakon što pruga bude završena ova ulica biti ponovo zatvorena za saobraćaj.

Općina je pokrenula i obnovu premjera Ilidže.

„Općina Ilidža je po tom parametru među najgorim općinama, pokrenuli smo ovu priču. Već smo imali snimanje dijela općine u Vlakovu, i želimo svima poslije nas ostaviti situaciju puno bolju nego što smo mi zatekli“, kazao je Muzur.

Muzur je najavio da će u ovoj općini od januara velika svjetska kompanija početi svoj rad i investirati desetine miliona KM.

U 2022. godini Općina Ilidža planira nekoliko projekata koji će unaprijediti kvalitet života građana ove općine. Planirana je izgradnja škole na Stupu, a projekat je izradio Arhitektonski fakultet UNSA. Jedan od projekata je i izgradnja sportske dvorane u Hrasnici kapaciteta 1.000 mjesta.

Planirana je rekonstrukcija parka Kosturnica koji se prostire na 45.000 metara kvadratnih. Ovaj park rekonstruisat će prema prijašnjem izgledu za vrijeme Austro-Ugarske, a zbog Spomenika borcima NOR-a morali su dobiti sva potrebna odobrenja nadležnih institucija. 

„Idemo u rekonstrukciju tog parka. Ovo će sigurno biti najbolji park u KS. Iziskuje malo više vremena, ali već smo pokrenuli pripremne aktivnosti“, kazao je Muzur.  

Posebno će biti iskorišten dio obala rijeke Željeznice gdje će se graditi četiri bazena sa termalnom vodom, te sportsko-rekreativni centar za djecu i mlade na 15.000 kavdrata.

Općinski načelnik je kazao da ga raduje projekat izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice kojeg je EBRD odobrio na osnovu svih analiza i regulacionih planova Općine Ilidže i njenog razvoja.

„Nekad do polovine 2022. godine trebali bi da imamo izabranog izvođača radova. Ovo je projekat koji u potpunosti mijenja sliku cijele općine Ilidža“, kazao je.

Radit će se rekonstrukcija Igmanskog puta koji je bio jedini način da se dođe i izađe iz Sarajeva za vrijeme agresije na BiH, a planirana je izgradnja trga "Sabit Hadžić" kojim će se povezati prostor između dvije škole na Ilidži. 

Kada je riječ o poplavama koje su tokom mjeseca novembra pogodile područje ove općine, završen je popis šteta.

„Po prvi put će ugroženo stanovništvo dobiti sredstva u iznosu procijenjene štete. Početkom godine ćemo početi s isplatom građevinske štete. Sada imamo 118 slučajeva kojima će se isplatiti iznos od 700 pa do više od 20.000 KM. To je prva faza, štete koje su nastale kod građevina, a uključit će se viši nivoi vlasti“, kazao je Muzur.

Istakao je da je ministar privrede KS Adnan Delić obezbijedio 800.000  KM s kojima će se riješiti zemljište za eksproprijaciju kako bi se uredilo korito rijeke Željeznice.

Posebno se zahvalio Vladi KS na podršci na svim projektima.

Na pitanje kakva je saradnja sa privrednicima, ali i sa općinom Novi Grad s kojom graniči, Muzur je kazao da je on otvoren za saradnju.

„Općina Ilidža je najbogatija kada je riječ o privrednicima, imamo registrovano preko 1.300 privrednih subjekata i mi smo se trudili da što više sa njima da razgovaramo. Pripremamo otvaranje posebne kancelarije za privrednike u Općini Ilidža gdje će oni i sa te strane imati olakšicu. Početkom godine planiramo formiranje Udruženje privrednika Općine Ilidža. Mi smo njihov servis, ali trudit ćemo da to ne pređe granicu na koju su neki navikli. Sve reforme koje smo započeli neće uvijek naići na odobrenje“, kazao je Muzur.

Muzur je kazao da ne vidi razlog zašto lokalne zajednice ne bi sarađivale.

„Na nekim sastancima smo bili zajedno, to su životna pitanja, ne može se rijeka zaustaviti u jednoj općini i trebamo sarađivati. Nismo se bavili politikom, već interesom građana“, kazao je Muzur.

Kada je riječ o ideji da općina Ilidža bude jedna od gradskih općina, Muzur je kazao da su spremni za sve ono što će općini Ilidža donijeti boljitak i prosperitet, ali da sve treba izanalizirati i vidjeti koji su benefiti. 

#BiH