Članak

Borrell pozdravio odluku Kosova, ukloniti barikade odmah

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozdravio je odluku Kosova o pomjeranju mjera na 1. septembar.

(Patria) - Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozdravio je odluku Kosova o pomjeranju mjera na 1. septembar.

"Očekujem da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rješavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU", napisao je Borell na Tviteru kasno tokom noći.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o odlaganju primjene najavljenih mjera.

"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati prijedlog Žozepa Borelja za odlaganje za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borelj poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan sam Ambasadi SAD na Kosovu na snažnoj podršci", naveo je u poruci na Tviteru Miroslav Lajčak.

 

#BiH