Članak

Burna sedmica pred CIK-om: Očekuje se potvrđivanje rezultata izbora, ali sve zavisi od Suda BiH

Čini se da će ovo biti burna sedmica, a CIK će vrlo brzo morati donijeti i odluke o prijevremenim izborima u nekoliko općina i gradova.

Piše: Amra Vrabac

Centralna izborna komisija BiH nakon burne prošle sedmice i opravdanih kritika zbog grešaka prilikom utvrđivanja rezultata i raspodjele mandata, te naknadne odluke o utvrđivanju rezultata za predsjednika/potpredsjednika RS gdje su pogriješili u saopštavanju rezultata za kandidata iz reda hrvatskog naroda, nema vremena za predah.

Ove sedmice, tačnije 2. novembra očekuje se da CIK i potvrdi rezultate Općih izbora u BiH kako bi se moglo pristupiti dodjeli mandata. Ovo je redovan slijed aktivnosti osim u slučaju ako Apelaciono vijeće Suda BiH donese drugačiju odluku od CIK-ove u vezi žalbi političkih subjekata u vezi ponavljanja izbora za nivo predsjednika/potpredsjednika RS.

Na sjednici koju je CIK održao u subotu poslijepodne, predsjednik CIK-a Suad Arnautović, te članice CIK-a Vanja Bjelica-Prutina i Irena Hadžiabdić i član Željko Bakalar izvinili su se javnosti i priznali greške koje je CIK napravio. Kako je najavljeno, CIK će održati sastanak sa nadležnim službama i analizirati sve uzroke koji su doveli do katastrofalnih grešaka i još većih napada na CIK, dijelom opravdanih, a dijelom i jasno usmjerenih ka potpunoj diskreditaciji ove državne institucije.

Iz CIK-a i pored priznanja za učinjene greške ipak poručuju da neće popustiti pod bilo čijim pritiscima, posebno ne političkih stranaka i kandidata i da će izborni proces dovesti do kraja. Ali, jedno je jasno. Izborni proces ovakav kakav se provodi više nije prihvatljiv ni samom CIK-u. Birački odbori, glasački listići, zabune s unosom rezultata, manipulacije s biračkim odborima i politička ovisnost moraju otići u prošlost.

A to je jedino moguće uz izmjenu Izbornog zakona. I to će biti zadatak PS BiH, a ne visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je u izbornoj noći namećući izmjene Izbornog zakona BiH dodatno unio nervozu u CIK jer je automatski poništio uputstvo o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH iz 2018. godine. I to je bila jedna od prvih grešaka CIK-a kada su na press konferenciji nekoliko dana nakon izbora istakli da ne znaju kako provesti te izmjene i popuniti Dom naroda PFBiH. Iako su naknadno pokušali ublažiti te izjave, javnost je ipak ostala pod dojmom prvih reakcija. 

Iz OHR-a su napravili svoj prijedlog i poslali ga CIK-u, ali za sada nema informacija da li će to biti i konačno rješenje za popunu klubova Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih nakon što je Schmidt za još po šest mjesta proširio klubove konstitutivnih naroda sa 17 na 23, a za četiri Klub ostalih sa sedam na 11. 

Čini se da će ovo biti burna sedmica, a CIK će vrlo brzo morati donijeti i odluke o prijevremenim izborima u nekoliko općina i gradova nakon što konačno bude jasno ko će preuzeti mandat od izabranih parlamentaraca. Također, na čekanju su prijevremeni izbori za načelnika Bratunca koji je opozvan početkom avgusta. Grupa građana došla je pred CIK u petak s jasnim zahtjevom da donesu odluku o provođenju prijevremenih izbora jer je ta općina u blokadi.   

#BiH