Članak

ŠUTITE O JASENOVCU, MI ĆEMO O SREBRENICI Tačke spajanja Milanovića i Dodika i Kajganićeva uloga u svemu

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području NDH

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske uporno nastavlja pojašnjavati neku svoju logiku o genocidu u Srebrenici!? Jasno je, savezništvo s Miloradom Dodikom mu ne dozvoljava da u skladu s evropskim i civiliziranim vrijednostima ovu presuđenu stvar nazove pravim imenom. Na kraju lakše mu je objašnjavati genocid u Srebrenici nego Jasenovac. Krije li se iza nemuštog pokušaja relativiziranja genocida strah od pojašnjavanja Jasenovca.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području NDH, i to Milanović drugačije vidi, a srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću za sada je zabranjen dolazak tamo! Onako 'evropski' hrvatska vlast demonstrira svoju politiku na način da relativizira sve što ih može kompromitirati u njihovim nastojanjima da ostanu 'naj Evropljani' bivše Jugoslavije.

“Sud je presudio da je to genocid. S time treba biti vrlo delikatan, jer to je odluka samo jednog suda. Postoje puno veći zločini po trajanju i magnitudi.  Kao što nama dio Srba lijepi etiketu za Jasenovac – a to sam zamolio Dodika da spusti loptu, tako sada muslimani i Bošnjaci pokušavaju ubiti Boga u Srbima. To je korak do toga da Srbe nazivate genocidnim narodom. To što je jedna grupa sudaca u jednom trenutku u određenim okolnostima ocijenila da je neki događaj iz jula 1995. godine – da ga je okarakterizirala kao genocid – ja to primam na znanje. Ali, to nije Kur'an. I na kraju, kakve veze Dodik, a posebno ja imam sa Srebrenicom? Nikakve“, kazat će Milanović.

A, veza je jasna, jača nego ikad.

To nam svakodnevno dokazuju. Veza Dodika i Milanovića toliko je jaka, da se Dodik nije bunio uvedenoj zabrani dolaska Vučića u Jasenovac. To im je tačka spajanja – negiranje zločina i genocida. Milanović traži od Dodika da on ne spominje Jasenovac, a Milanović će relativizirati genocid u Srebrenici.

Ko je jači u tome teško je ocijeniti, ali je porazno da i glavni tužilac BiH Milanko Kajganić se uklapa u taj scenarij.

On, jednako kao i Dodik i Milanović, objašnjava neobjašnjivo, a govoreći o tome zašto nema optužnica za negiranje genocida i ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH ima preko 40 takvih predmeta, a Kajganić ističe da nemamo podignute optužnice jer nedostaje praksa pravosuđa u zemljama EU!?

Čekaju kaže, da vide praksu suda, i još ističe 'optužnice nema jer nema sudske prakse u BiH i evropskim zemljama koje tretiraju navedeno takvo krivično djelo kao da bi moglo da izazove posljedicu'. A u Evropi se neće desiti sudska praksa, jer civiliziran svijet ne negira genocid i zato je Kajganić potpuno promašio objašnjenje, vjerovato čineći to svjesno i ciljano. 

Dakle, morali bismo čekati neko nasilje da Kajganić radi!? 

Kakva posljedica se čeka, negiranje je negiranje, jasno izrečeno, a zakon koji je nametnuo Valentin Incko potpuno precizan.

Ali, kada se politika uplete u ove slučajeve imamo ovakvo stanje na terenu. Retrogradne sile koje pokušavaju podijeliti BiH imaju svoj plan i njega se slijepo drže. Komad teritorije i nekakve rogobatne autonomije u okviru BiH priželjkuju i Srbija i Hrvatska i to je jedini razlog zašto na cijeloj planeti još samo u BiH važi srpsko-hrvatsko jedinstvo.

#BiH #MiloradDodik #TužilaštvoBiH #ZoranMilanović #AminaČorboZećo #MilankoKajganic